Pregled postova iz kategorije Preview

AO parovi žene by canca

http://www.radnici.com/post/najave-za-1-kolo-doublova-zene

AO parovi žene by canca

http://www.radnici.com/post/najave-za-1-kolo-doublova-zene

Najave za 1. kolo doublova žene

Najave za 1. kolo doublova žene
Chuang/Gibbs-Mattek/Safarova – Chuang (47.) i Gibbs (149.) su neki dan u Hobartu odigrale prvi zajednički meč, i izgubile od Dabrowski i Yang. Gibbs u karijeri 29/33, na hardu 24/26. Mattek (1.) i Safarova (8.) zajedno imaju 55/10. Ovo će im biti prvi zajednički meč ove sezone. Na AO su nastupile jednom, 2015., i tada su osvojile turnir.

Chan/Chan – Liang/Yang – Chan (13.) i Chan (13.) zajedno imaju 112/66. Ove sezone su na 0/2. U Aucklandu su izgubile od Flipkens i Ostapenko, a u Sydneyu od Klepac i Martinez. Ovdje brane četvrtfinale. Liang (65.) i Yang (53.) zajedno imaju 6/6. Ovo će im biti prvi zajednički meč ove sezone. H2H 1:0 za Liang i Yang, prošle godine u Tokyu dobile 1:6 6:4 10:4.

Hozumi/Kato-Perez/Tjandramulia – Hozumi (51.) i Kato (54.) zajedno imaju 41/21. Ovo će im biti prvi zajednički meč ove sezone. Perez (405.) i Tjandramulia (383.) zajedno imaju 1/1 i to su mečevi iz playoffa za WC za ovaj turnir. Tjandramulia na hardu 15/23.

Makarova/Vesnina-Aoyama/Ninomiya – Makarova (7.) i Vesnina (6.) zajedno imaju 140/47. Ove sezone odigrale su Brisbane, dobile Jurak i Rodionovu, Stosur i Zhang bez borbe, Spears i Srebotnik, a finale gube od Mattek i Mirze. Ovdje su nastupale tri puta u razdoblju od 2013. do 2015. i igrale polufinale, finale i četvrtfinale. Aoyama (56.) i Ninomiya (67.) zajedno imaju 36/20. Ove sezone nastupile u Aucklandu, dobile Lewis i Routliffe, a izgubile od Flipkens i Ostapenko. Prošle godine ispale u prvom kolu na ovom turniru. 

Davis/Moulton-Aiava/Smith – Davis (464.) i Moulton (bez rankinga) zajedno imaju 1/2 ali su mečevi iz 2013. i 2014. Ovo će im biti prvi zajednički meč na hardu. Davis u karijeri 11/21, na hardu 4/11 ; Moulton u karijeri 60/94, na hardu 33/49. zadnji meč u paru odigrala je upravo na ovom turniru prije 2 godine. Aiava (558.) i Smith (614.) su mlade domaće tenisačice koje zajedno imaju 8/4. Svi mečevi su sa iTF razine osim zadnjih kada su na iznenađenje svih osvojile AO Wildcard Playoff.

Jurak/An.Rodionova-Cornet/Linette – Jurak (33.) i Rodionova (40.) zajedno imaju 13/10. Ove sezone su na 0/2, u Brisbaneu izgubile od Makarove i Vesnine, a u Sydneyu od King i Shvedove. Jurak u karijeri 123/174, na hardu 61/85. Cornet (189.) i Linette (183.) zajedno imaju 8/10 a ovo će im biti prvi meč ove sezone. Cornet u karijeri 65/96, na hardu 22/39. 

Huber/Sanchez-Brengle/Ar.Rodionova – Huber (1124.) i Sanchez (59.) odigrale su prvi zajednički meč neki dan u Sydneyu i izgubile od Gavrilove i Kasatkine. Huber je nekada bila prva igračica parova ali ih slabo više igra pa je zato ovako pala na rankingu, 2015. uopće nije igrala a prošle sezone odigrala je samo dva meča. Brengle (101.) i Rodionova (78.) u suradnju su krenule ove sezone. U Sydneyu su dobile Kalashnikovu i Krejcikovu a izgubile su od Mirze i Strycove. Brengle u karijeri 41/61, na hardu 23/35. 

Kovinčić/Siegemund-Schuurs/Voracova – Kovinčić (97.) i Siegemund (81.) igraju prvi zajednički meč. Kovinčić na hardu 11/13, Siegemund na hardu 10/12. Schuurs (64.) i Voracova (60.) zajedno imaju 14/10. Dobro su krenule u novu sezonu, u Aucklandu dobile: Mariu i Melichar, Safarovu i Strycovu bez borbe, Dabrowski i Yang, a finale gube od Bertens i Larsson ; u Hobartu dobijaju Parmentier i Schiavone, prolaze Niculescu i Spears bez borbe, a polufinale gube od Dabrowski i Yang. 

McHale/Muhammad-Srebotnik/Zheng – McHale (43.) i Muhammad (45.) zajedno imaju 3/3. Ove sezone odigrale su zajedno Hobart i izgubile od Hsieh i Siegemund. McHale u karijeri 42/53, na hardu 30/35. Srebotnik (27.) i Zhang (24.) odigrale su prvi zajednički meč neki dan u Sydneyu i izgubile su od Groenefeld i Peschke.

Garcia/Mladenović – Konjuh/Benčić – Garcia (3.) i Mladenović (3.) zajedno imaju 45/15. Ovo će im biti prvi zajednički meč ove sezone. Konjuh (380.) i Benčić (271.) igraju prvi zajednički meč. Konjuh u karijeri 9/8, na hardu 0/2 ; Benčić na hardu 12/12.

Birrell/Hon-Stosur/Zhang - Birrell (793.) i Hon (523.) zajedno imaju 1/2, na hardu 0/2. Birrell u karijeri 12/17, na hardu 11/16 ; Hon na hardu 20/24. Stosur (104.) i Zhang (225.) zajedno imaju 5/5. Ove sezone nastupale su zajedno u Brisbaneu, dobile Errani i Svitolinu pa predale četvrtfinale prije početka.  Zhang na hardu 57/58.

Lučić/Petković-Niculescu/Spears - Lučić (118.) i Petković (138.) igraju prvi zajednički meč. Lučić u karijeri 70/69, na hardu 31/38 ; Petković u Karijeri 53/75, na hardu 21/37. Niculescu (19.) i Spears (20.) odigrale su prvi zajednički meč neki dan u Hobartu, dobile Hibino i Rosolsku pa predale četvrtfinale prije početka. 

Sestre Williams-Babos/Pavlyuchenkova - Seke W (31.) zajedno imaju 174/27. Ovo će im biti prvi zajednički meč nakon OI. Ovdje nastupile tri puta, dva puta osvojile i jednom igrale četvrtfinale.  Babos (10.) i Pavlyuchenkova (75.) zajedno imaju 5/1. Osvojile su Sydney prošli tjedan, redom su padale: Atawo/Xu, Hingis/Vandeweghe, Klepac/Martinez i Mirza/Strycova. Bit će ovo dobar meč, miriše na over.

Dabrowski/Krajicek-Kalashnikova/Krunić - Dabrowski (35.) i Krajicek (89.) imaju jedan zajednički turnir iz 2016., ITF Toronto, koji su i osvojile. Kalashnikova (48.) i Krunić (52.) zajedno imaju 4/2. Ove sezone su odigrale Brisbane i ispale odmah od Falconi i Rogers. 

Errani/Flipkens-Gavrilova/Kasatkina - Errani (44.) i Flipkens (79.) zajedno imaju odigran Hobart iz ove sezone. Dobile Rae i Smith pa predale četvrtfinale prije početka. Flipkens u karijeri 35/56, hard 20/26. Gavrilova (86.) i Kasatkina (46.) zajedno imaju 7/5. Ove sezone odigrale Sydney, dobile Huber i Sanchez pa predale četvrtfinale prije početka. Gavrilova 24/28 u karijeri, 17/18 hard ; Kasatkina 11/11 hard.

Rae/Smith-Mirza/Strycova - Rae (83.) i Smith (74.) zajedno imaju 103/64. Ove sezone su na 0/2, u Aucklandu izgubile od Dabrowski i Yang, u Hobartu od Errani i Flipkens. Prošle godine na AO došle do osmine finala. Mirza (2.) i Strycova (17.) zajedno imaju 18/4. Ove godine nastupile u Sydneyu, dobile Hlavackovu i Peng, Brengle i Rodionovu, King i Shvedovu, a finale gube od Babos i Pavlyuchenkove. 

Knapp/Minella-Broady/Watson - Knapp (541.) i Minella (105.) zajedno imaju jedan odigran meč iz prošle sezone koji su i izgubile. Knapp u karijeri 37/53, na hardu 12/16 ; Minella u karijeri 101/105, na hardu 46/46. Broady (66.) i Watson (72.) zajedno imaju 7/4 a nisu igrale ove sezone.  Watson u karijeri 65/71, na hardu 35/37. 

Moore/Sanders-Atawo/Xu - Moore (92.) i Sanders (143.) zajedno imaju 20/7 a svi mečevi osim kojeg su sa ITF razine. Upravo jedan od takvih je bio ove sezone u Shenzhenu kada su izgubile od Liang i Lu.  Atawo (21.) i Xu (22.) u suradnju su krenule ove sezone. U Shenzhenu dobile Ma/Zhang, Han/Voskoboevu, pa predale polufinale prije početka ; u Sydneyu izgubile u prvom kolu od Babos i Pavlyuchenkove. 

Klepac/Martinez-Goerges/Pliskova - Klepac (30.) i Martinez (38.) zajedno su krenule u novu sezonu. Odigrale su Brisbane - dobile Groenefeld/Peschke pa izgubile od Hsieh i Siegemund ; Sydney- dobile Chan/Chan, prošle Gavrilovu i Kasatkinu bez borbe pa izgubile od Babos i Pavlyuchenkove. Klepac u karijeri 145/182, na hardu 78/94. Goerges (16.) i Pliskova (12.) zajedno imaju 26/14, ove sezone još nisu igrale. Brane polufinale od prošle sezone. 

Hlavackova/Peng-Doi/Nara - Hlavackova (9.) i Peng (41.) zajedno imaju 14/2. Ove sezone osvojile Shenzhen, a u Sydneyu ispale u prvom kolu od Mirze i Strycove. Doi (187.) i Nara (354.) zajedno imaju 4/7, prvi meč ove sezone. Doi u karijeri 39/46, na hardu 21/30 ; Nara u karijeri 19/35, na hardu 13/25.

Janković/Wickmayer-Hingis/Vandeweghe - Janković (123.) i Wickmayer (134.) igraju prvi zajednički meč.  Janković u karijeri 105/125, hard 60/76 ; Wickmayer u karijeri 39/63, na hardu 21/33. Hingis (5.) i Vandeweghe (18.) zajedno imaju 7/5. Ove sezone odigrale Sydney, dobile Bondarenko i Putintsevu, a izgubile od Babos i Pavlyuchenkove. 

Bai/Cabrera-Beck/Sevastova - Bai (224.) i Cabrera (273.) zajedno imaju 7/3. Sve pobjede su sa ITF razine, ove sezone odigrale Hobart i ispale odmah od seka Kichenok. Bai u karijeri 89/95, hard 63/68 ; Cabrera u karijeri 31/43, hard 24/32. Beck (131.) i Sevastova (154.) igraju prvi zajednički meč. Beck u karijeri 24/46, hard 2/15, na njemu nema pobjede od 16.9.2014. ; Sevastova u karijeri 25/24, hard 8/9. 

Maria/Parmentier-Chan/Namigata - Maria (68.) i Parmentier (355.) igraju prvi zajednički meč.  Maria u karijeri 39/43 ; Parmentier u karijeri 37/67, na hardu 8/23, nema pobjede od 8.9.2014. Chan (153.) i Namigata (412.) zajedno imaju 7/2.  Nastup na AO izborili su osvojivši AO WC Playoff - Asia-Pacific. Ove sezone igrale su ITF u Hong Kongu i ispale u četvrtfinalu. 

Osaka/Puig-Olaru/Savchuk - Osaka (366.) i Puig (333.) igraju prvi zajednički meč. Osaka u karijeri 2/8, hard 1/6, ta jedna pobjeda je bila 17.7.2012. na ITF-u ; Puig u karijeri 8/19, hard 2/11.  Olaru (63.) i Savchuk (49.) zajedno imaju 14/7. Odlično su ušle u novu sezonu, igrale finala Shenzhena i Hobarta. Olaru na hardu 42/52 ; Savchuk u karijeri 160/177, hard 89/93.

Hibino/Rosolska-Putintseva/Riske - Hibino (87.) i Rosolska (85.) zajedno imaju 5/5. Ove sezone igrale Hobart, izgubile odmah od Niculescu i Spears. Rosolska u karijeri 200/298, na hardu 65/137. Putintseva (328.) i Riske (232.) igraju prvi zajednički meč. Putintseva u karijeri 2/12, na hardu 0/7 ; Riske u karijeri 25/50, na hardu 17/31.

Arruabarrena/Begu-Chirico/Mertens - Arruabarrena (62.) i Begu (135.) zajedno imaju 9/6 ali nisu igrale od 2015.  Begu na hardu 38/39.  Chirico (287.) i Mertens (95.) igraju prvi zajednički meč.  Chirico u karijeri 42/41, hard 18/22.

King/Shvedova-Wang/Wongteanchai - King (23.) i Shvedova (15.) zajedno imaju 61 /27. Ove sezone igrale Sydney, dobile Jurak i Rodionovu, Groenefeld i Peschke a polufinale gube od Mirze i Strycove. Ovdje su nastupale dva puta, 2012. - četvrtfinale, 2013. - 1. kolo. Wang (1066.) i Wongteanchai (84.) igrale jedan meč zajedno 2013. i izgubile. Wang u karijeri (sve na hardu) 2/9.

Rogers/Townsend-Bertens/Larsson - Rogers (102.) i Townsend (71.) igraju prvi zajednički meč.  Rogers na hardu 13/17. Bertens (28.) i Larsson (25.) zajedno imaju 60/22. Ove sezone odigrale odličan turnir u Aucklandu koji su i osvojile preko: Pavlyuchenkova/Wickmayer,  Eraković/Robson, Flipkens/Ostapenko i Schuurs/Voracova ; u Hobartu ispale u prvom meču od Olaru i Savchuk. Larsson je ako se ne varam predala single prije početka pa je pitanje igra li se ovo.

Golubić/Pliskova-Bondarenko/Ostapenko - Golubić (125.) i Kristyna (159.) krenule su u suradnju ove sezone u Shenzhenu gdje su dobile Pivovarovu i Sevastovu, a izgubile od Dzalamidze i Kudermetove. Katerina (58.) i Ostapenko (96.) igraju prvi zajednički meč. Katerina u karijeri 151/162, hard 88/95.

Sestre Kichenok-Barty/Dellacqua - seke Kichenok (69. i 70.) zajedno imaju 106/70. Ove sezone igrale Hobart, dobile Bai i Cabreru pa predale četvrtfinale prije početka. Barty (257.) i Dellacqua (267.) zajedno imaju 47/17. Ove sezone igrale Brisbane i ispale u prvom meču od Spears i Srebotnik. I jedna i druga su dobre igračice parova ali ih i ne igraju toliko više, 2013. su ovdje igrale finale. Dellacqua na hardu 72/77. 

Irigoyen/Soylu-Krejcikova/Voskoboeva - Irigoyen (57.) i Soylu (77.) zajedno su odigrale Auckland na početku ove sezone, dobile Kato i Rodionovu pa izgubile od Dabrowski i Yang. Krejcikova (36.) i Voskoboeva (130.) igraju prvi zajednički meč. Voskoboeva na hardu 86/92.

Hradecka/Siniakova-Groenefeld/Peschke - Hradecka (11.) i Siniakova (34.) imaju jedan zajednički meč iz 2014. koji su i izgubile. Groenefeld (29.) i Peschke (50.) zajedno imaju 65/37. Ove sezone u Brisbaneu ispale odmah od Klepac i Martinez, u Sydneyu dobile Srebotnik i Zheng pa izgubile od King i Shvedove.

AO - 2. kolo by Kremenko

http://www.radnici.com/post/ao-2kolo-by-kremenko

AO-2.kolo by Kremenko

Svitolina - Boserup...Svitolina under 12,5
Ponovljen tip iz prvog kola i meča Svitoline, počistila je tad Voskoboevu 6:0 6:2, i večeras ima super protivnicu da je rutinski prođe, kvalifikantkinju Boserup koja je izvan 100 i koja nikako ne bi smjela zadavati glavobolju Ukrajinki koja je kvalitetnija barem za klasu. Rezervna opcija bi bila under 18,5 gemova.
Kuznetsova - Fourlis...Kuznetsova under 12,5
Isto kao i ovo za Svitolinu, ponovljen tip, ispoštovala u prvom kolu, ima sličnu protivnicu od koje je bar duplo kvalitetnija, morala bi u dva seta dobiti, uz solidno izdanje neće doći do produženog seta.
Puig - Barthel+4,5 h2
Opet na Monu, guram je do titule...Od te famozne Olimpijade nakon koje je ušla u istoriju Puig ne igra ni približno dobar tenis kao na tom turniru. Prvo kolo na USO, još dva ispadanja u prvim mečevima u Kini i dva treća kola, ove godine porazi od Svitoline i Wozniacki pa razbijanje Tig ovde u prvom kolu 6:0 6:1. Jedna lasta ne čini proljeće tako da me nije obeshrabrila ta ubjedljiva pobjeda, za Barthel je najvažnije da je zdrava, ima četiri meča i četiri pobjede iza sebe na ovim terenima, što je jako bitno sve je bilo u dva seta tako da umor ne bi trebao biti bitan faktor. Moni treba jedna velika pobjeda, po mogućnosti na velikom turniru. AO je nedvojbeno veliki turnir, a Puig je pravi balans između velikog imena i pobjedive igračice...stekla je slavu nakon par dobrih nastupa i sad se svi posebno motivišu protiv nje, a sama nije taj kalibar da dobija u velikom procentu mečeve u kojima je favorit. Vjerovatno ću na nekom sistemu ili manjem tiketu probati i 2 na Barthel.
Goerges - Janković 2
Meni je ovo value bet, Jelena po ovoj kvoti protiv igračice tipa Goerges koja je jako opasna ako je krene, ali češće je ne krene pa zato i jeste izvan 50. Imale su sličan meč u prvom kolu obe s tim da je Goerges protiv Siniakove imala set i brejk zaostatka, a Jelena je ipak najvećim dijelom meča kontrolisala rezultat protiv Siegemund. Nisu dugo igrale, a od 4 odigrana meča Jelena je dobila 3. Nije to više ista Jelena, ali je borbeni duh i dalje prisutan, sigurno će dati sve od sebe da natjeraju Njemicu na udarac više, a upravo taj udarac više je ovoj znao biti noćna mora. Za one koji ne vjeruju do kraja Jeleni WWin ima opciju da ona osvaja više od 11,5 gemova što bi moglo doći i u slučaju poraza u tri seta (ili luda dva čak).
Begu - Pliskova 1
Igrao sam Pliskovu u prvom kolu protiv Golubić, imala je set i brejk prednosti i odjednom je došla u situaciju da izgubi drugi i da se pošteno muči u trećem. Cura koja je jedna od rijetkih koje se mogu osloniti na servis (to je izgleda nasljedno kod njih), ali kretanje nije nešto što je za udžbenike. Na ovim temperaturama posebno joj je teško u dužim mečevima tako da ovde u meču na 3 seta definitivno prednost na stranu Begu, Golubić si je lošim potezima presudila u završnici prvog kola, a Pliskova je bila na konopcima i jedva dolazila do daha u posljednjih nekoliko gemova, servis je samo prebacivala što najbolje oslikava fizičko stanje. Glavni zadatak Begu će biti da meč odvede u tu fazu da fizika odlučuje, oba do sad odigrana su igrale u 3 seta i oba je dobila Begu, nemam ništa protiv da se istorija ponovi ovde. Meč je po rasporedu treći na terenu 20, ide nakon 2 meča dublova, dakle oko 15-16 časova po lokalnom vremenu, po najvećoj vrućini tako da i raspored ide u prilog ovom mom razmišljanju.
Raonić - Muller over 10,5 prvi set
Raonić je Raonić, Muller je Muller pa još u odličnoj formi, obojica odigrali jako dobre mečeve u prvom kolu, prošli bez izgubljenog seta. Jedini meč igrali 2012. u Valenciji kad je Luksemburžanin dobio 7:5 7:6, jasno da će ovde brejkovi biti zlata vrijedni, vjerovatno vrijedni i seta, posebnu pažnju na servis očekujem u početku meča, a prve brejkove tek tamo od sredine drugog, možda ni tad.
C. Busta - Edmund 2
Kvote su tu negdje, očekujem mali pad do meča obzirom da igraju prekosutra i da Britanac bude blagi favorit. Busta jeste napredovao, ali i dalje je to čista španska škola tenisa kojoj najviše odgovara šljaka, a na hardu uglavnom izluđivanje protivnika i čekanje grešaka. Španac četvrti put igra glavni turnir ovde i prvi put je prošao dalje, i to nakon predaje Polanskog. Polanski je upao kao lucky loser u turnir i uzeo 2 seta Busti, servis je bio sve osim prednost i sa nekim iole boljim protivnikom vjerujem da bi Busta završio i četvrti put AO u prvom kolu. Edmund je razbio Giralda u tri seta, ranije ove godine protiv Wawrinke pokazao koliko dobro može igrati, znali smo to i prije, imao je već nekoliko takvih mečeva, ali i dalje nije kalibar da odigra konstantno dobro na nekoliko vezanih turnira. Giraldo je bio dobra priprema za Bustu, odigrao je jako dobro, meni ima smisla ganjati njegovu pobjedu ovde.
Čilić - Evans 3:1
Evans u posljednjih 6 mjeseci (možda malo duže) igra tenis karijere, dolazi nakon finala Sydneya i ima laganu pobjedu u prvom kolu iza sebe. Čilić je loše otvorio, pa dobro zatvorio meč protiv Janowicza i sad bi mu trebalo biti lakše u smislu da će od njega zavisiti dosta toga, biće više igre na servis protivnika i u više poena će se on pitati o sudbini istih. Protiv Poljaka Čilić nije uspjevao prvo naći return, onda u poenima Poljak ima dosta netipičnih rješenja, voli udarati jako i sam odlučivati o sudbini poena, i Čilić to voli tako da je tamo bilo pitanje ko će prvi napasti. Ovde će Čilić prvi napadati, Evans će se uglavnom braniti, obzirom da je Čilić kvalitetniji, a Britanac u dobroj formi 3:1 mi se čini kao fina opcija za pokušati.
Isner - M. Zverev over 10,5 prvi set
Ništa novo kod Isnera i njegovih mečeva, Zverev je dovoljno iskusan i dobar, ima repertoar dovoljan da zadrži servis u prvom setu, za Isnera to nikad nije bilo sporno, ne vidim meč sa puno brejk šansi, samim tim ni brejkova. Oba odigrana meča Isner dobio 7:6 6:4, dakle u oba prvi set u tiebreak. Interesantno da Zverev protiv ovih servera A kategorije (Raonić, Karlović, Isner) ima ukupno 0:7 uz jedan osvojen set tako da ni pobjeda Isnera nije loša opcija, ali obzirom da se igra u Australiji gdje su velike vrućine i da Amerikanac nije fizički najspremniji igrač na Touru radije ću probati sa ovim overom prvog seta.
Jaziri - Bublik 1
Bublik je prošao kvalifikacije i u prvom kolu Pouilla. Francuz je do sad u ovom kratkom periodu koliko je među atraktivnijim igračima na Touru pokazao da može odigrati odličan tenis, namučiti i dobiti najbolje, ali i da se ne zna postaviti u mečevima u kojima je veliki favorit. Jedan od takvih je bio ovaj prvog kola protiv Bublika, došao je nakon povrede, pokušao igrati, fizički nije najbolje izgledao, ni voljni momenat nije bio na najvišem mogućem nivou tako da je mladi Rus došao do najvrednije pobjede u karijeri. Svaka mu čast na svemu što je uradio protekle i ove sedmice u Melbourneu, ali Jaziri je iskusan igrač, po meni i dovoljno dobar da dobije ovaj meč, ako ništa drugo bar na konto tog iskustva. Slavio je lagano u prvom kolu protiv Soede u tri seta, Japanac je kvalifikant isto kao i Rus, sa svojim rankingom ne znam da li je mogao nacrtati sebi bolji žrijeb za prva dva kola, morao bi to iskoristiti, u trećem bi išao na pobjednika meča Isner - M. Zverev, dakle predobar žrijeb.
Sock - Khachanov 1
Odlična forma, ubjedljiva pobjeda u prvom kolu, kvalitet pa možda možemo reći i iskustvo, sve je to na strani Amerikanca od kojeg očekujem ove godine da odigra najbolju sezonu karijere, uzeo je titulu prošle sedmice pa očekujem da ovde prođe do treće runde i da se tako potuče sa Tsongom. Rus nije naivan igrač, ali teško da može u meču na 3 dobijena seto do pobjede protiv Socka, na neki tiket ili sistem možda probati i 3:1 tačan rezultat.
Troicki - Lorenzi 1
Jest se Viktor mučio protiv Džumhura u prvom kolu, ali ovog Lorenzija je dobio prije samo nekoliko dana u meču u kojem ga je ostavio bez ikakvih šansi, u svakom trenutku je izgledao kao kvalitetniji igrač koji zna kako doći do pobjede, a nije to česta pojava kod Viktora da tako autoritativno i sigurno odigra meč. Tip nije za neki jak tiket, ali da će naći svoje mjesto na nekom manjem sigurno da hoće. Možda i ovde probati sa 3:1 tačnim rezultatom.
Federer - Rubin under 29,5
Federer je odigrao prvi takmičarski meč nakon duže pauze, za njega vjerovatno i najduže u karijeri, imao je iskusnog i na momente raspoloženog protivnika u prvom kolu, protivnika koji nije bio impresioniran ni protivnikom ni turnirom, a ni centralnim terenom tako da je meč otišao u četiri seta. Rubin je sve suprotno, na njemu je da uživa u ovom meču, ali često se znalo desiti da trema pojede igrače protiv onih najboljih na najvećim terenima i najvećim turnirima, tako nešto očekujem i ovde uz malo boljeg Federera nego u prvom kolu, kako vrijeme bude odmicalo ulaziće i u ritam servisa, Rubinov nije ništa posebno tako da ovde vidim rutinsku pobjedu Rogera u 3 seta.
Schwartzman - Darcis over 3,5 seta
Odlična prilika za oba igrača da prođu u treće kolo Slama i znatno podebljaju bankovni račun, sve to će uticati da daju 110% svojih mogućnosti, imaju dobre pobjede iza sebe u prvom kolu, ali teško da mogu biti toliko dobri u ovom duelu da bi dobili meč rezultatom 3:0.

AO parovi muški by canca

http://www.radnici.com/post/najava-doublova-muski-1-kolo

Najava doublova (muški) 1. kolo

Najava doublova (muški) 1. kolo
Erlich/Lipsky-Khachanov/Kuznetsov - Erlich (47.) i Lipsky (52.) zajedno imaju 5/3. Imaju 3 meča iz 2010. a suradnju su obnovili ove godine. U Chennaiu su nenadano ispali u prvom meču od Cerretania i Oswalda, a u Aucklandu su dogurali do finala koje su izgubili od Matkowskog i Qureshia. Khachanov (361.) i Kuznetsov (240.) igraju drugi zajednički meč. Prvi su igrali također ove sezone, u Dohi, izgubili od Inglota i Mergeae. Khachanov na hardu 7/8.  

Barton/Ebden-Pospisil/Stepanek - Barton (483.) i Ebden (594.) zajedno imaju 4/3. Svi zajednički mečevi im dolaze sa challengera u Australiji. Barton na hardu 30/35. Pospisil (18.) i Stepanek (35.) zajedno imaju 3/1. Imaju jedan meč iz 2014. a suradnju su obnovili ove godine. Odigrali su zajedno Dohu gdje su dogurali do finala koje gube od Chardya i Martina.

Eysseric/Martin-Raja/Sharan - Eysseric (95.) i Martin (34.) zajedno imaju 6/5 a nisu igrali od 2015. Raja (62.) i Sharan (58.) zajedno imaju 95/60.  Dobro su otvorili ovu sezonu, u Chennaiu su dogurali do finala koje gube od Bopanne i Nedunchezhiyana (umro tri put dok sam napisao). Sva četvorica imaju pozitivne i ukupne omjere i omjere na hardu. 

Lopez/Lopez-Dolgopolov/G.Melzer - Feliciano (13.) i Marc (10.) zajedno imaju 37/26. Ove sezone još nisu igrali. Kroz karijere su igrali nešto pomalo, tuc muc, do prošle sezone kada su igrali čitavu sezonu zajedno, a nastupili su i na završnom turniru u Londonu. Zanimljive brojke oko Feliciana, iako je dobar igrač parova, ima negativne brojke.. ukupno 207/250, na hardu 88/103. Dolgopolov (bez rankinga) i Gerald Melzer (362.) igraju prvi zajednički meč. Dolgi u karijeri 42/76, na hardu 14/26.

Brown/Ramos-Zimonjić/M.Zverev - Brown (174.) i Ramos (860.) igraju prvi zajednički meč. Brown na hardu 31/33 ; Ramos  u karijeri 35/112, na hardu 4/22. Mischa (251.) i Zimonjić (57.) također igraju prvi zajednički meč. Mischa na hardu 29/32, a pobjede u paru na njemu nema od 16.7.2013. a i tada je pobjeda došla sa challengera.        
        
Bagnis/Delbonis-Baker/Mektić - Bagnis (179.) i Delbonis (156.) zajedno imaju 17/11, na hardu 0/2 i oba ta meča su iz 2010. Bagnis na hardu 4/9 ; Delbonis u karijeri 73/84, na hardu 5/19, na njemu nema pobjede od 4.9.2015. Baker (68.) i Mektić (72.) igraju prvi zajednički meč. Mektić  na hardu 21/24. 

Pavić/Peya- J.Melzer/Qureshi - Pavić (32.) i Peya (25.) zajedno imaju 2/3. Ove sezone odigrali su dva turnira, u Dohi izgubili od Almagra i Verdasca, a u Sydneyu dogurali do polufinala i izgubili od Koolhofa i Middelkoopa. Jurgen (151.) i Qureshi (39.) igraju prvi zajednički meč. Nema zanimljivih brojki, sva četvorica imaju dobre omjere i u karijeri i na hardu. 

Jaziri/Robert-Dodig/Granollers - Jaziri (355.) i Robert (163.) imaju jedan zajednički meč, neki dan u Aucklandu izgubili od Gonzaleza i Marrera. Jaziri u karijeri 51/75, na hardu 32/31 ; Robert na hardu 22/23.  Dodig (14.) i Granollers (20.) dogovorili su suradnju pred kraj prošle sezone, a ovo će im biti prvi zajednički meč. Obojica su dobri igrači parova, trebala bi biti fina suradnja. 

Monroe/Sitak-Cerretani/Oswald - Monroe (50.) i Sitak (61.) zajedno imaju 33/31. Ove sezone odigrali su dva turnira, u Chennaiu dogurali do polufinala koje gube od Bopanne i onoga sa oni mrtvačkim prezimenom, a u Aucklandu također dolaze do polufinala a ovaj put gube od Erlicha i Lipskog. Cerretani (70.) i Oswald (69.) zajedno nastupaju od prošle sezone i na omjeru su 29/14. Ove sezone odigrali su dva turnira, u Chennaiu gube u četvrtfinalu od Bopanne i onog mrtvaca, a na challengeru u Canberri također ispadaju u četvrtfinalu, ovaj put od Berlocqa i Moltenia. Cerretani na hardu 76/91, Oswald 37/36.

Kubot/Melo-Brunstrom/Siljestrom - Kubot (24.) i Melo (8.) zajedno imaju 10/3. Igrali su pomalo u 2015. i 2016. i u tom razdoblju su dva puta osvojili turnir u Beču, a ove sezone odigrali su jedan meč, u Sydneyu, i izgubili od Cabala i Faraha. Brunstrom (73.) i Siljestrom (66.) zajedno imaju 37/25. Ove sezone su u Chennaiu izgubili od Durana i Moltenia, a u Sydneyu od Pavića i Peye. 

Bury/Lorenzi-Klaasen/Ram - Bury (83.) i Lorenzi (180.) igraju prvi zajednički meč. Lorenzi u karijeri 115/214, na hardu 17/36. Klaasen (11.) i Ram (12.) zajedno imaju 54/34. Ove sezone zajedno su odigrali Brisbane, dobili Dodiga i Kubota pa izgubili od Grotha i Guccionea. Ovdje brane četvrtfinale od prošle sezone. 

Duran/Sousa-Daniell/Demoliner - Duran (51.) i Sousa (133.) imaju jedan zajednički meč koji su izgubili neki dan u Aucklandu upravo od Daniella i Demolinera. Duran na hardu 9/14 ; Sousa u karijeri 68/97, na hardu 16/25. Daniell (56.) i Demoliner (64.) zajedno imaju 24/19. Ove sezone zajedno su odigrali Auckland i bio je to fin turnir za njih, dobili Durana i Sousu, iznenadili Paesa i Sa, a polufinale gube od Matkowskog i Qureshia. Kao što sam spomenuo, ova dva para susrela su se u Aucklandu neki dan, slavili su Daniell i Demoliner 6:4 6:4.

Reid/Smith-Groth/Guccione - Reid (97.) i Smith (79.) zajedno imaju 38/9. Svi mečevi im dolaze sa challengera i skoro svi su sa harda. Nisu igrali zajedno ove sezone. Groth (59.) i Guccione (44.) zajedno imaju 53/19. Ove sezone odigrali su Brisbane zajedno, dogurali do polufinnala koje su predali prije početka Mulleru i Querreyu. Bio bi jako dobar podatak da su zadnji put zajedno izgubili 29.8.2015. ali u međuvremenu su odigrali samo spomenuti Brisbane i Newport prošle sezone koji su i osvojili bez izgubljenog seta. 

Almagro/Berlocq-Cabal/Farah - Almagro (247.) i Berlocq (410.) zajedno imaju jedan odigran turnir, Kitzbuhel 2015. koji su i osvojili na kraju sa sva četiri iznenađenja.  Almagro u karijeri 88/134, na hardu 28/41 ; Berlocq u karijeri 185/197, na hardu 24/37. Cabal (29.) i Farah (29.) jedan su od dugovječinijih parova, a i jedan od meni mržih za klađenje jer su me prodali previše puta. Ukupno imaju 202/111, ove sezone odigrali su Sydney, iznenadili Kubota i Mela, zatim dobili Troickog i Zimonjića a polufinale gube od Murraya i Soaresa. 

Evans/Kyrgios-Lajović/Troicki - Evans (279.) i Kyrgios (229.) imaju jedan zajednički turnir, US Open prošle sezone, dobili Nguyena i Rubina, Fritza i Paula a osminu finala su predali prije početka Kubotu i Peyi. Evans u karijeri 38/36, na hardu 14/12 ; ludi Kyrga u karijeri 22/27, na hardu 17/16. Lajović (208.) i Troicki (82.) zajedno imaju 2/6.  Iako imaju loš omjer, iznenađujuće dobro izgledaju zajedno. Ni jedan ni drugi nisu neki igrači parova, al igraju dobro zajedno, imao sam ih priliku gledati nekoliko puta, a gubili su mečeve od boljih parova od sebe. Sjećam se na Wimbledonu prošle godine kada su imali meč u rukama protiv Stepaneka i Zimonjica i umalo su nas pokopali sve ali sreća nisu znali završiti. Lajo u karijeri 28/47, na hardu 4/10 ; Troicki u karijeri 112/152, na hardu 35/59. 

Baghdatis/Muller - Hsieh/Yang - Baghdatis (425.) i Muller (119.) zajedno imaju 2/4 iz prošle sezone. Bagdo u karijeri 56/65, na hardu 25/29 ; Muller u karijeri 119/135, na hardu 58/60. Hsieh (134.) i Yang (265.) zajedno imaju 33/15.  Sve pobjede su sa challengera, a nastup ovdje su izborili osvojivši turnir za WC. 

Kontinen/Peers-Gonzalez/Marrero - Kontinen (7.) i Peers (9.) zajedno imaju 45/20. Ove sezone odigrali su Brisbane i izgubili u prvom meču od Nishikorija i Thiema,a odigrali su i egzibicijski turnir na kojemu su dobili braću Bryan i Nestora i Vasselina. Kontinen na hardu 24/26. Gonzalez (53.) i Marrero (41.) zajedno imaju 4/3. Ove sezone odigrali su Auckland, dobili Jaziria i Roberta pa izgubili od Matkowskog i Qureshia. Marrero na hardu 56/64.

Molteni/Schwartzman-Nestor/Vasselin - Molteni (54.) i Schwartzman (118.) zajedno imaju 9/4. Švarco na hardu 8/11. Nestor (15.) i Vazelin (17.) zajedno imaju 27/9. Ove sezone odigrali su Brisbane gdje su dobili Rojera/Tecaua i Johnsona/Schwartzmana a polufinale su izgubili od Kokkinakisa i Thompsona. Na egzibiciji su izgubili od braće B i od Kontinena i Peersa. 

Rojer/Tecau-Petzschner/Youzhny - Rojer (26.) i Tecau (19.) zajedno imaju 118/62. Ove sezone odigrali su dva turnira, u Brisbaneu izgubili od Nestora i Vasselina, u Sydneyu dobili Reida i Thompsona pa izgubili od Koolhofa i Middelkoopa. U zadnje dvije sezone ovdje imaju četvrtfinale i polufinale. Pečo (71.) i Sjeverni (bez rankinga) igraju prvi put zajedno. Youzhny u karijeri 165/195, na hardu 73/83, pobjede na hardu u paru nema od 8.10.2014.

Saville/Thompson-Inglot/Mergea - Saville (144.) i Thompson (98.) zajedno imaju 28/12. Svi mečevi su sa challengera i futuresa. Inglot (43.) i Mergea (27.) zajedno imaju 24/16. Ove sezone odigrali su Dohu - dobili Khachanova i Kuznetsova pa izgubili od Chardya i Martina, i Auckland - dobili Stathama i Tearneya pa izgubili od Erlicha i Lipskog. Ovdje su nastupali jednom, prije 2 godine i došli do četvrtfinala. 

Benneteau/Chardy-Fyrstenberg/Klizan - Benne (37.) i Chardy (78.) zajedno imaju 3/4 a nisu igrali od 2011.  Chardy u karijeri 135/167, na hardu 46/53, ali je dobro otvorio novu sezonu, sa Martinom je osvojio Dohu. Fyrstenberg (65.) i Klizan (219.) zajedno imaju 0/1, u Sydneyu neki dan izgubili od Troickog i Zimonjića. Fyrstenberg na hardu 125/131 ; Klizan u karijeri 93/95, na hardu 8/28. Klizan na u paru na hardu nema pobjede od 17.1.2013., od tada je vezao 17 poraza. 

Janowicz/Matkowski-Fognini/Verdasco - Jano (580.) i Matkowski (31.) igraju prvi zajednički meč. Jano u karijeri 26/33, na hardu 10/12, a parove nije igrao upravo od Australian Opena prošle godine. Fognini (160.) i Verdasco (155.) također igraju prvi zajednički meč. Fabio u karijeri 151/163 ; Verdasco na hardu 65/76. 

Querrey/Young-Murray/Soares - Querrey (88.) i Young (183.) imaju jedan zajednički meč iz 2005. i izgubili su ga. Querrey u karijeri 136/145, na hardu 72/79 ; Young u karijeri 87/98, na hardu 46/61. Murray (4.) i Soares (3.) zajedno igraju od prošle sezone i na omjeru su 45/19. Ove sezone odigrali su Dohu - dobili Baghdatisa/Matkowskog, Marrera/Zimonjića a gube polufinale od Chardya i Martina, Sidney - dobili Almagra/Lorenzija bez borbe, Mayera/Petzschnera, Cabala/Faraha a finale gube od Koolhofa i Middelkoopa. Brane titulu.

Haase/F.Mayer-Bolt/Mousley - Haase (141.) i Florian (326.) zajedno imaju 1/2 a nisu igrali od 2011. Mayer u karijeri 58/120, na hardu 26/50. Bolt (511.) i Mousley (330.) igraju prvi zajednički meč.  Obojica imaju dobre omjere i u karijeri i na hardu ali su svi mečevi sa Futuresa i challengera.

Bopanna/Cuevas-Belluci/Gonzalez - Bopanna (28.) i Cuevas (33.) zajedno imaju 3/2. 3/1 imali su iz 2007. a ove godine odigrali su zajedno Sydney i izgubili od Mayera i Petzschnera u jednom jako teškom meču 6:7 7:6 9:11. Cuevas na hardu 35/39. Belluci (114.) i Gonzalez (84.) imaju jedan zajednički meč iz 2010. i izgubili su ga. Belluci u karijeri 86/99, na hardu 24/33. Gonzalez je zemljaš, ima 15 godina staža a samo 27 mečeva na hardu (14/13).

Carreno/Garcia Lopez-De Minaur/Purcell - Busta (23.) i GGL (45.) zajedno imaju 15/11. Njih dvojica napravila su senzaciju na US Openu kada su nizali senzacije i došli čak do finala. Busta u karijeri 75/79, prošle godine proigrao u paru i pokazao se kao jedno od otkrića sezone u tom segmentu ; GGL u karijeri 124/173, na hardu 46/59. De Minaur (864.) i Purcell (770.) igraju prvi zajednički meč. Riječ je o dva domaća juniora. De Minaur u karijeri 16/9, Purcell 17/16, svi mečevi sa Futuresa i poneki sa challengera. 

Mathieu/Paire-braća Bryan - Mathieu (586.) i Paire (263.) zajedno su odigrali pet mečeva i svih pet su izgubili. Ovo će im biti prvi zajednički meč na hardu. Mathieu u karijeri 32/96, na hardu 7/29 ; Paire u karijeri 37/88, na hardu 13/25. Braća B (5.) nisu kao nekada, ali i dalje su jedan od boljih parova. Zajedno imaju preko 1000 pobjede, titula i titula...Ove sezone odigrali su egzibiciju, dobili Nestora i Vasselina pa izgubili od Kontinena i Peersa. Zadnje tri godine ovdje su ispadali u osmini finala. 

Lindstedt/Venus-Begemann/Struff - Lindstedt (40.) i Venus (38.) zajedno imaju 3/3, ove sezone i u Brisbaneu (Muller/Querrey) i u Aucklandu (Monroe/Sitak) ispali u prvom kolu. Begemann (99.) i Struff (157.) zajedno imaju 4/1. Sve 4 pobjede dolaze iz ove sezone, osvojili challenger u Canberri. Zanimljive brojke Struffa, u karijeri 68/68, na hardu 8/8.

Huey/Mirnyi-Paes/Sa - Huey (22.) i Mirnyi (21.) zajedno imaju 30/26. Ove sezone odigrali su jedan zajednički meč, u Aucklandu, i izgubili su upravo od ovih protivnika. Paes (63.) i Sa (55.) krenuli su u suradnju ove sezone. U Chennaiu izgubili od Raje i Sharana, u Aucklandu dobili Hueya i Mirnyia pa izgubili od Daniella i Demolinera. Kao što sam rekao, ova dva para su igrala neki dan i Paes i Sa su iznenadili 7:6 6:3. Bit će ovo zanimljiv meč, over gemova se nameće, a kvota na Paesa i Sa je opet preko 2, mogli bi ih opet maznuti. 

Lu/Vesely-Polmans/Whittington - Lu (463.) i Vesely (170.) zajedno imaju 1/1 iz 2014. Vesely u karijeri 52/55 ; Lu ima pozitivne omjere i ukupno i na hardu, ali ne igra puno parove. Polmans (250.) i Whittington (311.) igraju prvi zajednički meč. Obojica imaju pozitivne omjere ali su to sve mečevi sa Futuresa i challengera. 

Koolhof/Middelkoop-Peralta/Zeballos - Koolhof (49.) i Middelkoop (48.) zajedno imaju 99/49. Sezonu su otvorili porazom od Durana i Moltenia u Chennaiu, zatim prave senzaciju u Sydneyu. Napravili su četiri velika iznenađenja i osvojili titulu, padali su redom: Marach/Martin, Rojer/Tecau, Pavić/Peya i Murray/Soares. Peralta (42.) i Zeballos (46.) zajedno imaju 52/12, ali na hardu 0/2. Ove sezone odigrali su jedan meč i izgubili, u Aucklandu od Erlicha i Lipskog.  Peralta na hardu 15/18.

Herbert/Mahut-Mannarino/Shamasdin - Herbert (2.) i Mahut (1.) zajedno imaju 78/29. Ove sezone odigrali Brisbane, dobili Dimitrova i Qureshia pa izgubili od Kokkinakisa i Thompsona. Mannarino (93.) i Shamasdin (67.) igraju prvi zajednički meč. Mannarino u karijeri 32/69, na hardu 15/23.

AO by Balla15

http://www.radnici.com/post/ao-by-balla15

AO by Balla15

NAJAVA AUSTRALIAN OPENA
Početak godine je,kako kalendarski tako i teniski,a Januar nam je uvijek rezervisan za prvi grand slam sezone Australian Open.Ove godine nas očekuje veoma interesantan turnir u muškoj konkurenciji,možda zanimljviji nego dosta godina unazad.Glavni favoriti za titulu su naravno prvi i drugi igrači svijeta Endi Marej i Novak Đoković,ali pored njih imamo nekolicinu igrača koji bi se mogli umješati.Federer se konačno vratio na teniske terene,nije igrao oko 6 mjeseci,ali je igrama u Hopman kupu pokazao da igra sasvim solidan tenis,koji će biti dovoljan za dobar rezultat.Rafael Nadal se takođe vratio nakon povrede,i na egzibiciji u Abu Dabiju je osvojio titulu,pokazavši da ove sezone ide na mnogo bolje igre u odnosu na prethodne dvije sezone.Zatim je igrao četvrtfinale Brizbejna,gdje je izgubio od Miloša Raonića,ali jedan meč ne može biti mjerilo za ovog igrača.On sam kaže da se osjeća možda i najbolje ikad,te da ima velike ambicije u Australiji,pa sam prilično siguran da će otići,pa najmanje do četvrtfinala ili polufinala.Pored ovih igrača iz tzv velike četvorke imamo još nekoliko igrača koju apsolutno imaju pravo da se nadaju čak i titulu.To je prije svega Stan Wawrinka,koji je u protekle 3 sezone osvajao po jedan grand slam.Treba dodati da je na ovom turniru slavio 2014 godine,nakon što je odigrao epski meč sa Novakom Djokovićem u četvrtfinalu,kada je slavio u 5-tom setu sa 8-6.Kasnije je u finalu dobio Rafaela Nadala,koji je ruku na srce imao povredu leđa,ali to nikako ne smije umanjiti zasluge Švajcarca.Tu je i Kanađanin Miloš Raonić,koji je u prošloj sezoni odigrao svoje prvo grand slam finale na Wimbledonu,gdje je bio poražen od Endija Mareja,Ove sezone je odigrao zaista sjajno u pomenutom meču protiv Rafaela Nadala,i ako takvu igru pokazivao i u nastavku turnira,onda bi mogli ovog igrača očekivati i u novom finalu.Zašto da ne,ima servis ubitačan,forhend sjajan,jedino mu malo bekend šteka ali mislim da će on to neutralisati sa ostalim udarcima,ili sa slajsevima koje odigrava u većini slučajeva kada mora odigrati udarac sa bekend strane.I Japanac Kei Nishikori ima svoje šanse svakako,on sa svojim stilom može dobiti apsolutno svakog igrača na ATP touru,kao što je i pokazao na recimo nekoliko grand slamova u prošlosti.Igrao je finale Us Opena 2014 godine,kada je još bio dosta neiskusan,te je u meču za titulu izgorio od želje za pobjedom te je lagano izgubio.Ali ne sumnjam da je dosta sazrio u tom razdoblju,te da je sada mnogo ozbiljniji teniser.Recimo na Us Openu prošle godine pobjedio je Endija Mareja koji je tada bio u velikoj formi,ali je kasnije izgubio od Wawrinke.Tu su naravno još i igrači poput Berdycha,Monfilsa,Thiema,Čilića,koji uvijek mogu iznenaditi,mada se to rijetko kada desi na grand slamovima.Izuzev nekoliko rezultata,Tomaša Berdycha i Gaela Monfilsa,i naravno pomenute titule Marina Čilića u Njujorku.Kao i svaki turnir pa tako i na prvom grand slamu sezone uvijek imamo po nekoliko nagaznih mina,a na ovom turniru to bi svakako mogli biti Grigor Dimitrov koji iza sebe ima titulu na turniru u Brizbejnu,potom David Goffin,koga će svi igrači htjeti izbjeći u ranijoj fazi,a kompletan žrijeb će te vidjeti u nastavku analize.Jo-Wilfried Tsonga također spada u igrače koji mogu iznenaditi i najbolje igrače svijeta,ima kvalitet,no u svojoj karijeri na grand slamovima ga i nije baš najviše koristio.Lucas Pouille naravno,koji je u Njujorku prošle godine napravio senzaciju,izbacivši Rafaela Nadala u osmini finala Us Opena,i sigurno je da će svi igrači koji nalete na njega biti oprezni.Od igrača koji nemaju skoro nikakve šanse za titulu,a skoro ni jedan igrač ih ne želi u svom dijelu žrijeba su Ivo Karlović i John Isner,a razlog tome jeste naravno fantastičan,vanserijski servis ove dvojice gorostasa od igrača.U stanju su svakog da dobiju kada im je dan,no razlog zašto sam rekao da nemaju skoro niakakve šanse za titulu jeste taj što ne mogu u kontinuitetu igrati kvalitetan tenis.Što je i njihov generalni problem kroz čitavu karijeru.Od servera nikako ne smijemo zaboraviti Gillesa Mullera,koji je evo na turniru prošlog tjedna,ustvari još uvijek ovog,osvojio svoju prvu titulu nakon nekoliko razočarenja u finalima,i sigurno je pun samopouzdanja.Ali i Sam Querrey koji nije u dobroj formi,ali s vremena na vrijeme zna zablistati,kao što je to bilo na Wimbledonu prošle sezone,kada je savladao tada prvog tenisera svijeta Novaka Djokovića,i načinio možda i najveće iznenađenje kompletne prošle sezone.Od tenisera s ovih prostora tu su Viktor Troicki,koji nikada u karijeri nije imao nekih značajnijih rezultata na grand slamovima,potom pomenuti Ivo Karlović,a tu su još i Dušan Lajović,bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur,koji nekako uvijek dobro odigra na grand slamovima,naravno za njegove standarde.Na ovom turniru je igrao treće kolo prije 3 godine,a vidićemo šta će nam pokazati ove godine.Zanimljivo je da se u prvom kolu sastaju baš Viktor Troicki i Damir Džumhur.Ivan Dodig je još jedan u nizu od igrača iz bivše SFRJ,on je prošao 3 kola kvalifikacija,mogu slobodno reći dosta lako,iako je izgubio drugi set sa 6-1 od Srpskog tenisera Đerea sa 6-1,no u ostalim setovima,i mečevima bio je impresivan.O Novaku i Čiliću već samo rekao par riječi tako da bi to bilo otprilike to što se tiče naših igrača na ovom Australian Openu.Što se tiče žrijeba,projektovana četvrtfinala su sljedeća.U gornjem dijelu žrijeba projektovano je da u četvrtfinalu igraju Endi Marej i Kei Nishikori,ali prije eventualno tog meča obojica moraju proći dosta prepreka,teških mečeva.Endi u prvom kolu ne bi trebao imati problema sa Ukrajincem Ilijom Marchenkom,a ni u drugom gdje će igrati(naravno ukoliko savlada Iliju) sa Luom ili kvalifikantom Rublevom.E u trećem kolu ga čeka nešto teži meč protiv Sema Kverija,naravno ukoliko kveri pređe prepreke zvane Halys i vjerojatno Gerald Melzer.U četvrtom kolu,tj osmini finala trebao bi igrati sa vjerojatno Johnom Isnerom ili Lucasom Pouilleom,koji moraju pobjediti između ostalog Kravchuka,Mišu Zvereva,odnosno Bublika i Jazirija.Tako bi Marej došao eventualno u četvrtfinale sa Japancem Keijem Nishikorijem,koji ima sljedeći put do eventualno tog meča.Japanac u prvom kolu igra sa Kuznetsovim,koji ume biti vrlo nezgodan,ali ne mislim da će nanijeti veće poteškoće Keiju.U drugom kolu ga očekuje meč protiv boljeg iz duela Almagro Chardy,a u eventualno trećem kolu igrao bi sa Albertom Ramosom Vinolasom.Do tada bi sve trebalo ići kao podmazano međutim u eventualno četvrtom kolu bi igrao sa Rogerom Federerom,ili Tomašom Berdihom.Federer ima nešto lakši žrijeb u prva dva kola,jer će u oba igrati sa kvalifikantima,u prvom igra sa Melzerom,a u drugom sa Fratangelom ili Rubinom.Berdih ima meč u prvom kolu sa Talijanom Vanniem,a onda u drugom kolu Harrison ili Mahut.Po mom mišljenju u četvrtfinale će bolji iz duela Federer Nishikori,i ukoliko bi došlo do eventualno tog meča,to bi bio spektakl,a da ne govorim o meču Rogera i Endija.U donjem dijelu gornjeg dijela žrijeba projektovano četvrtfinale jeste meč Stana Wawrinke i Marina Čilića.Za razliku od prethodne „strane“ žrijeba,ovdje imamo mnogo igrača koji konkurišu za četvrtfinale.Stan u prvom kolu ima težak posao protiv Slovaka Martina Kližana koji ako ga krenu forhendi može zadati probleme svakom igraču.U drugom kolu Stana čeka opet težak posao protiv Johnsona,ukoliko ovaj savlada Del Bonisa.U trećem kolu ga čeka Viktor Troicki,koji mora proći Damira Džumhura,od kojeg nikad ne znamo kako će da odigra neki meč.Ali i Duckwortha ili Lorenzija mora proći u drugom kolu Srpski teniser.U četvrtom kolu Stan bi trebao igrati sa Nikom Kirjosom ili Pablom Cuevasom,koji moraju proći Eliasa,a zatim Seppia ili Mathiea(govorim o Kirjosu),odnosno Schwartzmana,a zatim Darcisa ili Grotha(govorim o Cuevasu).Sa druge strane ovog dijela žrijeba imamo pomenutog Marina Čilića,ali i Tsongu.Čilić u prva dva kola ima Janowicza,Poljaka koji ima takvu igru da ako bi ga išlo,sigurno ne bi bilo prijatno Čiliću,i Evansa koji je igrao finale Sydneya i izgubio od Mullera.U trećem kolu bi eventualno igrao sa domaćin igračem Bernardom Tomićem,koji mora do tog eventualnog duela proći Bellucia i Bedenea vjerojatno.U četvrtom kolu Tsonga ili Sock,koji igraju zaista dobar tenis.Tsonga ima Monteira,kojeg bi vjerojatno trebao lagano dobiti,ali i Lajovića ili sunarodnjaka Roberta.Dok Sock ima neugodnog Herberta,a i Mannarina ili Khachanova.Idemo u donji dio žrijeba,a u prvoj polovini glavni favoriti su Monfils i Raonić,barem gledajući rang listu.U ovom dijelu žrijeba nalazi se i Rafa Nadal,kao i uvijek nezgodni David Ferrer,ma u kakvoj on formi bio.Monfils bi trebao proći Veselija i Ćorića ili Dolgopolova,a onda u trećem kolu bi trebao igrati sa Kohlschreiberom,koji u prva dva kola igra sa Basilashvilije,i sa vjerojatno Donaldom Youngom.A zatim bi u eventualno osmini finala snage mogao ukrstiti sa Špancem Rafaelom Nadalom,koji se nalazi u dijelu žrijeba sa Alexanderom Zverevom.U prvom kolu Rafa igra sa Florianom Mayerom,i ne bi tu trebalo biti većih problema.Potom u drugom kolu Baghdatis ili Youzhny,ali znamo da su obojica na kraju karijere,pogotovo Youzhny,pa bi Rafa trebao lagano do trećeg kola.U trećem kolu bi trebao igrati protiv pomenutog Njemca Zvereva,koji u prva dva kola ima obaveze sa Haaseom,i sa Kukuskhinom ili Tiafoom.Dakle iz ovog dijela žrijeba u četvrtfinale bi trebali ili Monfils ili Nadal,složićete se da Rafa ima nešto veće šanse.Za drugo mjesto u četvrtfinalu iz ovog dijela žrijeba boriće se prije svega Miloš Raonić i Bautista Agut,ali tu bi se eventualno mogli umješati David Ferrer ili Gilles Simon,Raonić u prvom kolu igra sa kontroverznim Njemcem Dastinom Braunom,a u drugom bi eventualno trebao igrati sa Gilles Mullerom koji igra sa Fritzom u prvom kolu.U trećem kolu bi trebao igrati sa Simonom,i to bi trebala biti prva opasna prepreka.Simon u prvom kolu igra sa Mmohom i vjerojatno će to lagano riješiti u svoju korist.U osmini finala Miloš bi se mogao susresti sa pomenutim Bautistom,koji u prvom kolu igra sa Pellom,a u drugom sa Nishiokom ili malopoznatim Boltom.U trećem kolu bi mogli gledati duel njega i Ferrera,koji u prvom kolu igra sa Jasikom,talentovanim igračem sa ovih prostora koji igra pod zastavom Australije,i za ovaj turnir je dobio wild card.Dakle,za četvrtfinale najviše imaju šanse kao što rekoh Gael i Rafa,a u donjem dijelu Miloš,koji će najvjerojatnije doći do tog meča.I konačno dođosmo do posljednjeg dijela žrijeba,gdje imamo drugog nosioca Novaka Djokovića i Dominica Thiema,koji su po rang listi glavni za četvrtfinalni obračun iz ovog dijela žrijeba.Novak u prvom kolu igra sa Verdascom,a ne zaboravite šta se desilo u Dohi,pre samo nekoliko dana,4 vezane meč lopte je propustio Fernando,Novak nikako ne smije da se opusti.U drugom kolu bi trebao igrati sa Denisom Istominom,a u trećem sa Carreno Bustom,koji u prva dva meča igra sa Polanskym,a zatim u slučaju pobjede sa Edmundom ili Giraldom.U osmini finala Novak bi trebao igrati sa Dimitrovim ili Gaskeom.Dimitrov u prvom kolu ima lagan posao protiv O Connela,a u drugom kolu vjerojatno sa Chungom.Sa druge strane Gaske igra u prvom meču sa skroz nepoznatim Mottom,a u drugom Albot ili Berlocq.U drugom dijelu ove strane žrijeba kandidati za četvrtfinale su prije svega Dominic Thiem,ali tu je i David Goffin.Thiem u prva dva kola ima dosta težak posao,protiv Struffa,koji jeu prošlosti znao namučiti Thiema,a u drugom kolu talentovani Jordan Thompson ili Joao Sousa koji je igrao finale u Aucklandu.A u trećem kolu bi trebao igrati sa Felicianom Lopezom,ali prije toga Španac mora dobiti Fogninia,ali i Pairea ili Tommya Haasa.Goffin u prvom kolu igra sa najvišim igračem ikada,a u pitanju je Relly Opelka,dok bi u drugom kolu rekete mogao ukrštiti sa Štepanekom ili Tursunovim.U trećem kolu bi najvjerojatnije naletio na Ivu Karlovića,koji u prvom meču igra sa Zeballosom,a zatim u slučaju pobjede igrao bi sa Pavlasekom ili Whittingtonom.
Radi preglednosti da još jednom ponovim eventualne parove četvrtfinala
Andy Murray – Kei Nishikori /Roger Federer
Stan Wawrinka – Marin Čilić
Miloš Raonić – Gael Monfils/Rafael Nadal
Novak Djoković – Dominic Thiem/David Goffin
Kako god,vjerujem da nas očekuje jedan fantastičan turnir,te velika i neizvjesna borba za titulu.Ljubitelji tenisa će sigurno u naredna dva tjedna moći uživati.A turnir počinje u noći između nedjelje i ponedjeljka u 01:00,tako će svaku noć počinjati program barem u prvoj sedmici turnira.Finale je na rasporedu 29.januara s početkom od 09:00 sati po našem srednjoevropskom vremenu.Reda radi ja prognoziram da će titulu uzeti Britanac Andy Murray,a ja bi iskreno volio da Rafael Nadal osvoji.Nadam se da Vam se svidjela najava prvog grand slama u sezoni.Hvala

AO by Kremenko

http://www.radnici.com/post/ao-by-kremenko

AO by Kremenko

Chung - Olivo 1
Dobar žrijeb za mladog Chunga, nakon Đokovića u 1. kolu prošle godine Olivo je premija u svakom smislu. Olivo je najjednostavnije rečeno prašinar, to je podloga na kojoj živi i umire, iako je 4 godine stariji nije iskusniji što se tiče nastupa na Slamu od Chunga. Podloga je opipljiv adut Chunga pred meč, imao je par dana za odmor, meni taj poraz od Sele ne znači ništa u smislu da ga neću igrati ovde, ovakav matchup bi morao iskoristiti.
 
Fognini - F. Lopez over 3,5 seta
Fabio je prošle godine protiv Mullera igrao meč u 4 tiebreak seta kad je izgubio, odličan meč, manji teren, dosta atraktivnih poena, nešto slično što bi trebali gledati i ovde. Feli je sličan tip Mulleru, ne spada u A ligu servera, ali većim dijelom meča će koristiti početni udarac i to što je ljevak, odlična igra na mreži, baš očekujem nešto slično kao ovaj meč Fogninija sa Mullerom. Poznaju se, igrali su 2015. na USO kad je Španac dobio u 3 seta, ali to je bilo kolo nakon što je Fognini okrenuo Nadala i dobio ga u 5 setova, dakle emotivno i fizički ispražnjen Fognini. Prošle godine već daleko neizvjesniji meč, opet na Slamu, ovaj put na Wimbledonu i meč u 5 setova gdje je Lopez 0:2 okrenuo na 3:2. Lopez je odustao sad od turnira u Aucklandu, ali sumnjam da je nešto ozbiljno, dovoljno je iskusan da zna da nema smisla da se troši prije Slama, ovo je jedan od mečeva prvog kola koje sa nestrpljenjem čekam i gdje baš ne vidim da bi neko mogao dobiti 3:0. Za one koji nemaju gdje odigrati ovaj tip dobra opcija bi bila i over 38,5, ali over 3,5 seta bi bio primarni.
 
Paire - Haas..Haas set
Nije mi ovo baš pretjerano pametan tip, ali moram jer igra se protiv Pairea, a gubitak seta njemu nikad nije bio neki problem. Haas nije igrao zvanični meč od oktobra 2015. stvarno užasno duga pauza, sa ovoliko godina na leđima ne želi odustati, ali protiv prirode se ne može tako da mu je ovo vjerovatno posljednja sezona na Touru, samim tim i posljednji AO. Tommy je tražio wildcard za jedan od turnira prije AO, nije ga dobio, čak ni za kvalifikacije tako da je upitnik kod njegovog stanja popriličan. Igra taj pripremni turnir u Kooyongu, trenira poprilično u Australiji, rekoh da je mislio i igrati neku turnir prije AO, sigurno je imao i jake sparinge obzirom da je dosta igrača odavno tamo...da ne dužim, nadam se da je dovoljno sposoban fizički prije svega da uzme set Francuzu, imao je 2015. isto tako pauzu, vratio se malo prije Wimbledona pa tamo prošao prvo kolo i uzeo set Raoniću u drugom.
 
Thiem - Struff 1
Svaka čast Struffu, evo i noćas igra finale Challengera, ima dobre rezultate i iz prošle sezone, ali Grand Slam turnir, meč na 3 dobijena seta, ipak Thiema i pored dosta moronskih odluka što se tiče izbora turnira (hvala Evansu što mu je dao par dana odmora kad ih već sam ne zna uzeti) smatram dovoljno dobrim, ozbiljnim i sposobnim da prođe ovde Struffa. Lako ne bi trebalo biti, ali do pobjede će vjerujem doći, neki tip za sistem bi mogao biti tačan rezultat 3:1.
 
Ferrer - Jasika...Jasika set
Jasika je ovde bukvalno domaći igrač, igrao je prije nepunih mjesec dana na ovim terenima, osvojio turnir, samim tim i wildcard, igrao i finale Challengera ove sezone. Živi na nekih 20ak minuta od ovog kompleksa u Melbourneu, dok je turnir spava kod svoje kuće, zato i kažem da je bukvalno domaći igrač, sigurno će tribine biti poprilično ispunjene njegovim navijačima, protivnik veliko ime, ali...protivnik veliko ime koje je u velikom padu, jednostavno je ostario i protiv toga ne može. Gubi mečeve od igrača koji mu prije par godina ne bi uzeli više od 3 gema po setu i ničim ne pokazuje da se može vratiti na stare staze slave, godinama unazad ovde je setove znao gubiti od Smyczeka, Sweetinga, Belluccija, Mannarina..dolazi iz Aucklanda gdje je izgubio prvi meč na turniru (Haas), a to mu je jedan od omiljenih turnira za koje je rekao da će ih igrati do kraja karijeri pa mi je ovaj set Jasike odlična opcija za pokušati. Sa hendikepima se ne bih previše zamarao, ovo mi se više sviđa.
 
Youzhny - Baghdatis over 3,5 seta
Duel veterana, zanimljiv meč u najavi, 3:0 na bilo koju stranu mi ne izgleda kao realna opcija. Odlično se poznaju, 7 odigranih mečeva (zvaničnih), ali zanimljivo samo jedan na Slamu, 2005. na Wimbledonu dobio Rus. Slična forma, Youzhny imao četvrtfinale prve sedmice u Chennaiju, Bagi polufinale sad u Aucklandu, uz par dana za odmor i jednog i drugog (Youzhny igrao ovaj pripremni Kooyong) nadam se žestokoj borbi u minimalno 3 seta. Od 15 nastupa na AO Youzhny samo 3x u prvom kolu nije osvojio set (Grosjean, Koubek, Nadal), Bagi od 12 nastupa samo jednom 3:0 izgubio (Istomin) i zanimljivo samo 2x nije prošao prvo kolo ovde, pomenuti poraz od Istomina i prošle godine poraz od Tsonge.
 
Dolgo - Ćorić over 3,5 seta
Vrlo jednostavno, obojica se vraćaju nakon povreda, igrali su prije AO, ali se nisu naigrali. Meč na 3 seta će biti veliki izazov za obojicu, taman da su obojica u punom takmičarskom ritmu ne bih znao koga staviti kao favorita, tek ovako to postaje nemoguća misija, jedino što znam je to da nemaju mečeve iza sebe i da će teško neko dobiti 3:0.
 
Kohlschreiber - Basilashvili
Kohli je mina i u regularnom stanju, a tek nakon ovog odustajanja postaje odličan par - za izbjeći, kvota mi nikako nije primamljiva i nije vrijedna rizika.
 
Tomić - Bellucci 1
Brazilac mi je jedan od dražih igrača na Touru, ali Tomića moram igrati ovde. Koliki god propuh bio u glavi on je u 8 nastupa u glavnom žrijebu ovde samo jednom ispao u prvom kolu i to od Nadala kojem je predao nakon prvog seta 2014. Znao je on u prošlosti na ovim terenima dobijati neugodne igrače tipa Kohlija, Dolga, Querryja, Verdasca..Bellucci nikad ovde nije prošao drugo kolo, ima 3 prva i 5 drugih kola na AO i sve pobjede su bile protiv igrača koji ipak nisu rang Tomića (Gabashvili, Sela, Reister, Thompson). Možda i ovde na neki sistem probati 3:1 rezultat.
 
Mannarino - Khachanov over 3,5 seta
Dva meča, 1:1 rezultat, oba otišla u maksimalan broj setova, sličan ranking, forma malo na stranu Mannarina zbog te Challenger titule, ali mladost na strani Rusa, pokazao je prošle godine da zna igrati tenis, nikako ne vidim meč u 3 seta.
 
Seppi - Mathieu
Postoji poseban krug pakla za one koji će igrati nešto na ovom meču, Seppi popriličan favorit, a nema meč od Pariza, Mathieu 7 vezanih poraza, jedini ove godine predajom nakon 2 gema...bježte noge usraću vas.
 
Darcis - Groth over 3,5 seta
Jedan od najujednačenijih mečeva prve runde, Groth koji po meni nije ni zaslužio da dobije wildcard obzirom na igra u posljednje vrijeme, ali su ga ispoštovali te mu pružili šansu. Sa svojim servisom protiv igrača ovog ranga može uvijek izmuljati nešto, ali teško da može dobiti u 3, isto važi za Darcisa samo bez ove teze o servisu, on će tražiti izmjene i duže poene, obojica u teoriji znaju šta im je činiti da dobiju meč, u praksi će to teško uraditi toliko savršeno da dobiju u 3.
 
Almagro - Chardy
Ovde ću još razmisliti igrati Almagra ili ne, najveći razlog tog tipa bi bio h2h 5:0 uz 10:1 u setovima, 5 setova u tb-u, Španac dobio 4...sve to govori da mu se uvukao pod kožu.
 
Harrison - Mahut over 3,5 seta
Naravno, šta drugo. Obojica su toliko konstantni ne kroz karijeru nego kroz mečeve da nema šanse da ovo odigraju  u cugu, padova mora biti, šanse za pobjedu 50-50, šanse za 3:0 na bilo koju stranu baš male.
 
Kyrgios - Elias
Kyrgios je igrao Hopman Cup, ali je tokom tog turnira otkrio kako je povredio koljeno prije sezone (igrajući košarku!). Dan prije meča protiv Eliasa ide na terapiju tog lijevog koljena tako da treba biti oprezan s njegovim mečevima. Elias je protiv Thiema igrao dobar meč prije par dana i pokazao koliko može biti nezgodan.
 
Stepanek - Tursunov 1
Stepanek ima odrađene kvalifikacije iza sebe, najstariji kvalifikant u glavnom žrijebu Slama nakon 1977. Nije imao lake protivnike, prošao je što je jedino bitno, pokazuje da i dalje ima želju i protiv Tursunova je sigurno bliži pobjedi. Tursunov koristi zaštićeni ranking, nije igrao duže od pola godine, prošle sezone je ovde predao Wawrinki nakon 2 odigrana seta, mislim da ni sad neće biti u stanju parirati protivniku kao što je Stepanek u meču na 3 dobijena seta.
 
Dodig - Istomin 1
Dodiga generalno ne volim, Istomin mi se trenutno poprilično gadi i igram na Dodiga. Prošao je kvalifikacije, dobio 3 meča što se na ovom nivou nije desilo cijelih 11 mjeseci tako da samopouzdanja ima najviše u posljednjih skoro godinu dana. Istomin je po mom mišljenju nezasluženo ovde, čovjek igra jako loše, nešto je kao i uradio krajem godine na Challengerima, ali ono najbitnije za njega desilo se na kraju sezone. Igrao je u svojoj zoni kvalifikacioni turnir gdje je konkurencija bila do mojega, trebao mu je jedan pristojan meč protiv jedinog pristojnog protivnika (Duckhee Lee) da dobije wildcard za AO i tako je loš period učinio podnošljivim. Ove sezone opet ništa pametno, dobio izvjesnog Congcara pa izgubio od zemljaša Garina na Challengeru, više nije ni igrao. Dodig osjetio podlogu, ima 3 vezane pobjede, navikao na uslove i dobio na samopouzdanju protiv Istomina koji je u lošem periodu karijere, 119. mjesto ATP liste dovoljno govori.
 
Raonić - Brown over 9,5 prvi set
Over čega, over čega, na kraju sam uzeo ovo jer će nerviranje biti najkraće (u odnosu na neke hendikepe meča ili ukupni over). O obojici manje više sve znamo, Raonić je u zadnjih godinu dana baš podigao igru iz polja, return je sve bolji, ali daleko od toga da ga svrstava među najbolje na svijetu u tom segmentu. Brown će igrati svoju igru, brz tenis, izlasci na mrežu, ima čim zapretiti Milošu, ali teško može do pobjede u meču na 3 dobijena seta. Igrali krajem prošle godine, Raonić dobio 7:5 6:3 6:4 na USO. Prvi meč na turniru, nezgodan protivnik, čak i sa jednim brejkom imamo šanse za prolaz ako bude sa prave strane.
 
Barthel - Aiava+5,5 h2
Došao sam na svoje sa Barthel i njenim plasmanom u glavni turnir, mislim da ima jako dobre šanse da dobije i ovaj meč, ali ako to i uradi da neće razbiti protivnicu. Mala Aiava je ispisala istoriju, postala prva igračica rođena 2000. sa plasmanom u glavni žrijeb WTA turnira, a kasnije i sa pobjedom. Da nije tako odigrala taj turnir u Brisbaneu ne bih je igrao ovde, ali prošla je kvalifikacije, Mattek u prvom kolu, izgubila u drugom od Kuznetsove 4:6 3:6 pa kad je mogla protiv iskusne Ruskinje ostati na 5 gemova zaostatka može i ovde. Mona je ovde 4x pobjeđivala, nikad više od 5,5 razlike.
 
Petković - Day 1
Rekoh da neću Petković i opet idem na nju...tako se namjestilo, dobila je u 1. kolu Day koja će debitovati na AO, cura koja je na 194. mjestu WTA liste i nema meč ove sezone iza sebe. U pitanju je mlada igračica, pobjednica juniorskog USO prošle sezone, ali ovo je nešto sasvim drugo za razliku od većine mečeva koje je odigrala u dosadašnjem toku karijere (99% ITF nivo). Dobila je Brengle na seniorskom USO prošle sezone pa ispala od Keys u drugom kolu osvojivši svega 2 gema. Petko koliko god da oscilira i da je daleko od najboljeg tenisa na Slamu bi ovakvu protivnicu trebala dobiti, mala nema iskustva, nema mečeva iza sebe i trebaće joj baš loše izdanje Petković da prođe dalje.
 
Cornet - Goerges...Cornet manje od 12,5
Ako bude ova opcija u WWinu, može i under 18,5 ako bude. Nije u pitanju Julia Goerges nego Francuskinja Myrtille. Cura će debitovati na AO, dobila je wildcard od TS Francuske, bukvalno ga je dobila, nije kao ostali osvojila jer Francuzi svojim igračima daju wildcard u punom smislu te riječi. Igrala je jedan meč ove sezone, Burger je dobila 6:3 6:3 u Hobartu, sad ide na Cornet koja iza sebe ima jedan turnir i finale Brisbanea, desetak dana odmora i pripreme za AO te sreću da u prvom kolu dobije protivnicu od koje bi bila umjetnost da izgubi.
 
Stosur - Watson
Hm, dozvoliti da nas navuče kvota i h2h ili ne, ne znam ni sam šta da kažem kad nisam ni sam odlučio hoću li igrati Stosur ili ne. Činjenica: vodi 2:0 h2h i to joj ide u prilog. Činjenica (na kontra stranu): domaći teren joj je teret, nikako vjetar u leđa, sama je pričala o tome, priča gotovo svake godine u ovom periodu, a i da ne kaže možemo po rezultatima zaključiti da se ne snalazi pred domaćom publikom. U 14 nastupa ima tek 2 četvrta kola (a ipak je u pitanju igračica koja je jedno vrijeme bila u vrhu WTA Toura). Vandeweghe, Zheng, Cirstea, Kostanić-Tošić...sve su to igračice koje su je pobjeđivale u Melbourneu. Dolazi bez pobjede ove sezone, igrala je dva domaća turnira, gubila prve mečeve, ali nije imala lake protivnice (Pavlja, Muguruza).
 
Bacsinszky - Giorgi
Timea je godinu trebala početi u Kini, odigrala je dubl meč, ali odustala od singla i ovo je izjavila tom prilikom: I m pretty sad about withdrawing today. I was looking forward to playing here again in Shenzhen because I have really good memories at this tournament. But for my own health and the beginning of the year, sometimes you have to be wise and think long term.  Giorgi ima polufinale upravo na tom turniru u Kini i praktično to je sve što imam reći o ovom meču kojeg ni u ludilu ne bih tipovao, ovo sam pisao samo radi toga što Bacsinszky nije igrala singl do AO.
 
Gavrilova - Broady 1
Za Hopman Cup izgleda nije bila spremna, sreća da je nezvanično takmičenje. Sydney malo bolja, u drugom kolu naletila na Kontu koja je pomela sve tamo pa ni Dasha nije bila izuzetak. Sad dolazi na prvi Slam, rekoh da je igračica iz uvoza i da će se potruditi da ponudi i više od 100% da se dodvori domaćoj publici, prošle godine ovde dobila Mladenović i Kvitovu, došla do četvrtog kola. Protivnica po mjeri, ni previše kvalitetna ni previše iskusna, dobar meč (ništa više od toga) dovoljan za pobjedu.
 
Pliskova - S. Tormo...Pliskova manje od 12,5
Ako bude ova granica na Čehinju u WWinu super. Ukratko o protivnici: Španija, šljaka, 2 meča ove godine, porazi 0:6 3:6 od Jabeur i 1:6 2:6 od Cepede. Ček za učešće na turniru puna kapa. Pliskova titulom počela godinu, baš sve će zavisiti od nje, nema razloga da mislimo da će promašivati obzirom na prvi turnir u 2017. i na kvalitet koji je pokazala u bliskoj prošlosti. Ako ne bude ovih 12,5 onda možda i under 17,5 meča, što da ne.
 
Tatishvili - Fourlis
Tatishvili nije igrala od Wimbledona, 14. septembra je imala operaciju i sa treninzima je počela opet 25. oktobra tako da je njeno stanje pod upitnikom. Šteta što protivnica nije bar malo kvalitetnija ili bar poznatija da ne bude pipanje u mraku, Fourlis je 417 igračica na WTA listi, ona je turnir izborila jer je osvojila onaj kvalifikacioni prije nepunih mjesec dana upravo na ovim terenima. Ove sezone ima 2 meča i 2 poraza, od Muhammad 4:6 4:6 i Flipkens 6:7 4:6.
 
Svitolina - Voskoboeva..Svitolina manje od 12,5
Opet jedan ako bude tip. Ukrajinka ima polufinale Brisbanea iza sebe, dobila Puig i Kerber, kako vrijeme odmiče trebala bi biti sve bolja i bolja, trenutno je 13. na WTA listi, očekujem da će ove sezone ući i u Top 10 te joj ovakve protivnice ne bi smjele predstavljati problem. 2014. u Parizu Svitolina je dobila 6:1 6:2, sad je bolja igračica nego tad, sve zavisi od nje, čini mi se da bi ovo morala riješiti u dva seta bez produžetka. Tip sa klupe bi bio manje od 18,5 meča.
 
S. Navarro - Cepelova
Hm, jako zanimljiv meč. Navarro nije igrala ove sezone, trebala je igrati prije AO, nadao sam se da hoće kako bih odigrao protiv nje, ali je odustala od turnira (ne sjećam se tačno koji je prijavila). Čitao sam intervju koji je dao neko iz njenog tima krajem 2016. gdje je rekao da zbog povrede ramena nije u stanju trenirati punim intenzitetom. Propustila je dve takmičarske sedmice, dolazi ovde nakon 3 mjeseca bez meča pod upitnikom i kvota 1,25 na njenu pobjedu je čisto sranje (makar dobila 6:1 6:1).
 
Pliskova - Golubić 1
Golubić je eksplodirala prošle sezone, igrala dobro i na travi, hardu i šljaci koja joj je omiljena podloga i na kojoj je uzela jedinu WTA titulu, ali sad nakon pauze očekujem da joj padne forme, da se ipak vrati nekom prosjeku WTA Toura. Slabija Pliskova je 2x ovde igrala glavni žrijeb, oba puta prošla prvo kolo, podloga joj mnogo više odgovara, kao i seka bombardovaće iz servisa, prošle godine umalo dobila Puig, sad je na rankingu karijere i po meni je dosta bliža pobjedi. Znam da se ne može u tenisu tako porediti, ali evo čisto kao zanimljivost: u Shenzhenu početkom godine Golubić izgubila od Chang 6:7 1:6, a 2 dana kasnije Pliskovu tu istu Chang dobila rezultatom 6:1 6:2.

rukomet by haxgregor

http://www.radnici.com/post/svjetsko-prvenstvo-u-rukometu-by-haxgregor-2

Svjetsko prvenstvo u rukometu by haxgregor

Svjetsko prvenstvo u rukometu pocinje,francuska je domacin i najveci favorit.Rekordi padaju,ocekuje se rekordsa posjeta na tribinama utakmica.
 
GRUPA A - Francuska,Norveska,Poljska,Rusija,Brazil,Japan.
 
Francuska - Kao sto sam gore rekao prvi favoriti,em po kvaliteti em su domacini em imaju pobjednicki mentalitet i ime reprezentacije.Tu su i dalje francuski biseri u vidu Nikole Karabatica,Thierrya Omeyera,Narcissa,Sorhainda,Guigoua,Abaloa..Oni su se naosvajali svega sto se moglo na osvajati pod Onestom a sada je tu dosao Dinart i zele nastaviti dominaciju pogotovo sada pred domacom publikom.Ovaj golmanski duo Omeyer-Gerard su jako dugo zajedno u reprezentaciji,Dinart je pozvao i neke mladice koje su imali odlicne sezone u vidu Ngesana,Fabregasa,Remili.Dinart je dosta toga obavljao i na olimpijskim igrama,ma da na time outu se najvise cuje Karabatic koji je pravi lider ove reprezentacije.Inace Grebille je otpao a malo je falilo da otpadne i kapetan Karabatic koji se povrijedio u jednom mecu ali povreda nije bila teza pa ce igrati bez problema.Uzeli su na olimpijadi 2 mjesto odnosno srebro gdje su izgubili od Danaca.Mislim da u grupi ne bi smjeli imati problema kao niti kroz cijeli turnir jer im je realno sastav najkvalitetniji,jos imaju taj pobjednicki mentalitet.Euforija vec dugo vlada u Francuskoj,rukomet tamo napreduje i raste jako brzo i vjerujem da ljudi i navijaci zele zlato na domacem terenu.Imaju vrhunski sastav,domaci teren i mislim da sve osim zlata je malo za Francuze.
 
Norveska - Vjerovatno bi svi zeljeli da muska reprezentacija igra kao zenska ali to za sada ne ide i tesko ce i u buducnosti.Ima Norveska kvaliteta ali im uvijek treba nesto.Igrali su jako dobro na Evropskom,na kraju uzeli 4 mjesto.Na Svjetsko dolaze gotovo u identicnom sastavu osim povrijednog Reinkinda koji ce sigurno nedostajati ali i dalje Norveska ima strasno dobre igrace u vidu mladog Sagosena tu su i O Sullivan,Lie Hansen,Myrhol,Tonnesen,Bjornsen..Vole potegnuti za brzom igrom,krasi ih jako velik broj golova sa vanjskih pozicija odakle su najopasniji.Zapalili su u grupu koja je onako i kvalitetna i ne jer barem su kvalitetniji u ovom trenutku od Poljske i Japana pa cak i od Rusije i Brazila.Presiguran sam da ce proci grupu a da bi glavnu rolu mogao imati mladi Sagosen,od sledece sezone novi clan Parisa.Zaboravio sam napomenuti da su dobili wildcard za ovo prvenstvo jer se nisu bili kvalificirali ali jedna reprezentacija je odustala pa su oni dobili wildcard.
 
Poljska - Sta reci a ne zaplakati,Poljaci su u velikim problemima.Poslije kvalifikacijski utakmica sa Srbijom i Rumunijom oprostili su se B.Jurecki,Bielecki,Lijevski i Szmal.No tu nije bio kraj problema za tim koji predvodi Talant Dusebajev jer se povrijedio prvo M.Jurecki pa onda i Syprzak i Wisomirski na golu.Jurkievic je zadnji povrijedeni u zadnjoj pripremnoj utkakmici i Poljska dolazi bez gotovo cijele prve postave.Veliki su upitnici ove Poljske i koliko mogu sa ovome postavom,jer su se dosta mucili u pripremnom dijelu,pogotovo u napadu jer nemaju pravog vode sada i organizatora igre.Ima tu dosta igraca iz Wisle i Kielcea ali sa jako malim minutama i vidicemo kako ce to Talant posloziti u pripremnom dijelu to nije djelovalo nikako dobro,nastave li tako i na prvenstvu nevjerujem da imaju sansu proci grupu no kako kazu oni koji se odma otpisaju uvijek iznenade pa cemo da vidimo.Igracki ocekujem dosta od Daszeka-Gebale iz Wisle i Carapovskog-Jahlevskog iz Kielcea.
 
Rusija - Vjerovatno najgora ekipa za prognozirati jer ljudi mogu odigrati tako dobro a isto tako podbaciti kao nijedna druga reprezentacija.Uglavnom ista reprezentacija kao godinama u nazad predvodena igracima kao sto su Dibirov,Atmanom,Zitnikovom,Gorbokom,Siskarevom..Jako kvalitetna vanjska linija sa odlicnim Dibirovom na krilu.Dugo nisu imali neki bolji rezultat,redovno ucestvuju na ovim prvenstvima ali ih jednostavno ne ide.Odigrali su perfektno pripremne utakmice,gledao sam utakmicu protiv Egipta i kada su slavili golom razlike iako su gubili gotovo citav mec pokazali su da kada stisnu odbranu da mogu dobiti.Najveci problem bi rekao sto oni ne stisnu odbranu cesto te vole dosta trcati i odigrati mec na vise golova te ih to cesto zna kostati.Mislim da su sa ovom postavom kvalitetniji barem od Poljaka i Japanaca a da ce voditi dosta borbe sa Brazilom,no i 4 mjesto je dovoljno za prolaz pa ih nekako vidim dalje iz grupe.
 
Brazil - Brazil ima jedan veliki problem a to je odlazak Ribere sa klupe,igracki to je slican tim sa kojim su igrali olimpijske igre u svojoj domovini gdje su dogurali do cetvrtine finala gdje su ispali od Francuza.Riberu je zamjenio Nunes Washignton koji je rekao da nece mijenjati stil igre i da ce sve ostati kao kad je bio i Ribera.Imaju kvalitetan sastav iako su neki igraci nisu vise clanovi reprezentacije no i dalje su tu igraci u vidu Chiuffe,de Toleda,Petrus,Pozzer..Mozda najveci problem je lijevo krilo gdje nece imati igraca sa strane nego iz domace lige su oba igraca.Ali vanjska linija je odlicna i vjerujem da ce odatle plus Chiuffa sa krila vidjeti najvise golova.U svicarskoj su izgubili od Svicarske B u finalu sto se sigurno nisu nadali,ocekivali su pobjedu ali eto pripremne su to utakmice bile i vjerujem da Brazil moze proci grupu.
 
Japan - O ovome bi najmanje jer ne poznajem toliko ovu selekciju.Znam da igraju one lude odbrane 3-3,3-2-1 i tako to.Sa klupe ih predvodi Ortega koji je trener Koldinga.Imaju dva samo igraca iz Evrope sve ostalo je iz domace lige koja nije na nivou Evropskih klubova i tu bi trebao biti njihov najveci problem.I oni sigurno ne ocekuju puno jer se oni spremaju za OI 2020 koje se igraju u Tokiju i tu bih mozda pred domacom publikom mogli vidjeti u malo boljem izdanju ovako sa samo dva igraca u evropi ( Rémi Feutrier u Chamberyu i Atsushi Mekaru u Angelu Spanskom).Vjerovatno se oprastamo od njih vec u grupi.
 
GRUPA B - Španija,Island,Makedonija,Slovenija,Tunis,Angola.
 
Španija - Španija je konacno dobila novog selektora a radi se o Riberi koji je predvodio Brazil na OI.Ribera je odma uveo neka nova lica neka otpisao pa necemo vidjeti neke u Francuskoj kao sto su Sterbik,Ugalde,Makeda..De Vargas nije igrao pripremne utakmice,Ribera je najavio da ce u Francusku sa 18 igraca jer je Entrerrios povrijeden ali se nadaju da ce se oporaviti i oni bas vjerujuju u sebe i prolaz grupe.Spanija sa Riberom ce igrati i malo ljepsi rukomet,trebalo bi biti dosta golova iz kontre preko jake odbrane i jako odlicnih golmana u vidu Coraljesa i Vargasa.I dalje su tu igraci tipa Dushebajev,Rivera,Tomas,Aguinagalde,Canellas kao i u odbrani Miros.Iako je grupa dosta jaka i podjenaka po meni se Spanija odvaja od drugih reprezentacija i mislim da ce zauzeti broj 1 u grupi na kraju.
 
Island - Nakon propustenog Svjetskog 2015 u Kataru,Island se vraca na Svjetsko Prvenstvo ali oslabljeno ne igranjem ponajboljeg islandskog igraca - Arona Palmarsona.Palmarson se cijele sezone muci sa povrede i odlucio je da propusti ove igre koliko god da tesko to bilo,vjerovatno najbolja odluka da se ne rizikuje.Atlason i Hallgrimsson putuju sa ekipom iako su i oni dosta sezone bili povrijedeni a i pripremne su dosli igrati kako bi rekao naceti sa povredama pa cemo vidjeti kako ce se kretati i kako ce igrati.Opet ce se najvise ocekivati od krila Sigurdsona iz Lowena koji je tamo imao odlicnu polusezonu.Ima tu dosta mladih igraca a u pripremnim utakmicama smo vidjeli utakmice na vise golova sto je njihov hajmo reci stil.Ne znam sta bi dalje dodao nego da bit ce velika borba za prolaz u ovoj grupi i da ce Island imati svoje prilike jer je ipak tamo rukomet nacionalni sport.
 
Makedonija - Lino Cervar ne ide sa bijelom zastavom!Vidjecemo koliko Lino Cervar predvoden sa Lazarovom i ostalom bagrom dogurati.Cervar je ponajbolji trener ikada u rukometu,voli taj rukomet sa manje golova i dobrom odbranom ali sada je poceo experimente zvana igra 7-6.Dosta je na pripremnim utakmicama vadio golmana i igrao sa 7 igraca u polju.U Francusku sa sobom vodi 19 igraca,a tu su i zvijezde u vidu Kirila Lazarova,Manaskova,Filipa Mirkulovskog a tu je i Stoilov kao i mlada nada Filip Taleski.Kako je i sam Cervar rekao njih gledaju kao velike autsidere u ovoj grupi sa Angolom ali Makedonija se itekako moze nositi sa ovakvim Islandom a moze igrati egal i sa Tunisom a vjerujem da ce posebno biti motivisani protiv Tunisa koji ih je kostao Olimpijskih Igara.Mnogo toga ce ovisiti o Lazarovu a vjerujem da ce on dati sve od sebe da nosi ovu Makedoniju jer ko zna,star je mozda su mu cak i posljednje igre a nema neki veci rezultat sa ovom reprezentacijom.Vjerujem u veliku borbu za prolaz dalje i mislim da itekako imaju sanse za prolaz iste iako ih svi otpisuju i pisu kako su outsideri.
 
Slovenija - Vuja i njegova Slovenija u podjenakoj grupi,vidicemo sta ce sada uraditi.Veze nemam koje igrace vodi sa sobom,dosta je sutljiv Vuja ali znam da je otpisao neke igrace u vidu Zormana,oba Skubeta,Razgora,Skofa a isto tako otpao je i Bombac radi povrede.Vidicemo kako ce to djelovati u odbrani,vjerujem da svi znaju kako Vuja voli da igra,jaku odbranu i utakmicu na manje golova.Opet se dosta ocekuje od Janca vjerovatno a i pored njega vjerovatno su tu i Dolenec,Gaber,Poteko,Marguc,Kavticnik..Ne mogu ovako nista napisati jer ne znam sastav uglavnom imaju kvaliteta,imaju kvalitetnog trenera i vjerujem u prolaz grupe jer su mi nekako ispred Makedonaca,Islandana i Tunizan a iza Spanaca.
 
Tunis - Tunis i njihov idetican sastav godinama unazad.Tunis dolazi na ovo prvenstvo nakon priprema u Hrvatskoj gdje su odigrali remi sa Crnom Gorom i porazom od Hrvatske.Bas dosta trce,imaju jako kvalitetne sutere,dobrog pivota ali kako sam vidio na tom turniru golmani nisu na nivou.Tunis ima zaista dobre sutere u vidu Jallouza,Sanaia,Bannoura te dobra krila u vidu Boughanmia i Hosnija kao i iskusnog pivota Teja.Imat ce veliku borbu sa Makedoncima,Islandanima.Rasturili su u kvalifikacijama za OI Makedonce vidicemo kako ce sada odigrati,za nesto vece trebace im raspolozni golmani kao i napad koji gotovo uvijek ispostuje sa jako puno golova.Napadacki je ovo mocna i talentovana ekipa,u odbrani na ovom zadnjem turniru bas i nije nesto pokazala i pustala je na sve strane.
 
Angola - I na kraju ove grupe Angola o kojoj ja veze bas nemam.Ovdje su zahvaljujuci 3 mjestu na Africkom Prvenstvu gdje su izgleda iznenadili Alzir i slavili.Kako sam primjetio gotovo svi igraci dolaze iz domace lige,najvise njih iz dva kluba - Intercluba i Agosta.Machado trener je navodno i trener Intercluba i ja dalje ne znam nista vise.Napadacki jako losa ekipa,imali su dosta problema u napadu igraju na nesto manje golova i vjerujem da ce ispasti iz grupe i da ce tesko doci do bod(ov)a.
 
GRUPA C - Bjelorusija,Hrvatska,Njemacka,Madarska,Saudijska Arabija,Cile.
 
Bjelorusija - Pocela je era bez Rutenke i po meni ova Bjelorusija je dosta losija nego li lani a ni prije nije imala nekog veceg rezultata.U pripremnoj dijelu su igrali jako lose,imaju jako lose rezultate a jedini vrijedan spomena je rezultat protiv Srbije u gostima gdje su slavili iznenadno moze se reci 9 razlike i to je sve.Igracki ima tu onako dobrih igraca u vidu Silovica,Puhovskog,Rutenka Dzianis.Ima tu dosta i mladi igraca pa se moze reci da je ova Bjelorusija spoj mladosti i iskustva,dosta igraca dolazi iz SKA Minska i Meshkova koja su dva vodeca tima u Bjelorusiji pogotovo ovaj drugi koji ima zapazenu rolu i u seha ligi i ligi prvaka.Sto se grupe tice mislim da ce sa Ciletom nekako boriti se za to 4 mjesto.
 
Hrvatska - Babic je ostao a otpisao je neke igrace,podmladio tim ali se jos ne zna ko ide u Francusku.Prvo je Maric otpao radi povrede a to je najvise pogodilo Babica jer je Babic ocekivao njega kao prvog pivota i gradio je akcije za njega,umjesto njega je pozvan Kozina no povrede Stepancica,Mandalinica,Mamica je zabirnuo - sva trojica su igrali pripremne ali sva trojica su se povrijedili protiv Tunisa.Duvnjak jos nije na 100%,nije igrao pripremne.Uveo je Babic neke nove akcije,jedna od njih je recimo brzi centar i on je najavio da ce ova Hrvatska igrati dosta brzo.Hrvatska ima kvalitetna tu je Strlek,Horvat,Jotic,Mihic,Bozic ali te gore povrede su ipak glavnih igraca pa treba svakako sacekati ko ce sve putovati za Francusku pa mozemo dalje pricati,budu li i ovi gore igraci - Hrvatska ce imati zaista odlican roster i vjerujem da se mogu vratiti u vrh rukometa gdje im je mjesto sigurno.
 
Njemacka - Zadnje prvenstvo Sigurdssona na klupi Njemacke.Nakon osvajanja Europskog prvenstva i to bez ponajboljih igraca i sa dosta povreda Njemacka na Olimpijskim igrama je sigurno sa najboljim igracima i oporavljenim ganjala finale,ali tek su uzeli 3 mjesto i bronzu.Ovo ce biti zadnje prvenstvo za Sigurdssona na klupi,poslije ovoga preuzima reprezentaciju Japana.Njemci su odigrali perfektno pripremne,zadnju protiv Austrije su ih u jednom minutu limitirali na 1 gol za 14 minuta,iako Uwe nije igrao jer je iznenada mu preminuo otac,no Uwe putuje za Francusku.Jos se tacno ne zna sastav Njemaca ali su gladni uspjeha i vjerujem da Sigurdsson zeli zlato za kraj.Mislim da su kandidati za prvo mjesto u grupi sa bilo kakvim sastavom da dodu a nema toliko povrijedenih igraca.Out su tek sigurno Wiede,Dissinger,Weinhold,Pekeler.
 
Madarska - Sabate je prema pisanjima madarski medija zelio Ilica u reprezentaciju ali na kraju nije uspio iako je Ilic dobio Madarsko drzavljanstvo.Sabate je imao solidnu sezonu u Veszpremu a sada cemo vidjeti kako ce igrati sa reprezntacijom Madarske.Lider bi i dalje trebao biti Veszpreom Laszlo Nagy,dalje tu je i Mikler na golu a od igraca treba jos izdvojiti i Lekaia,Jamalija,Császára,Zubaia kao i odbrambenu masinu Schucha.Namucili su Dance u pripremnoj jako dobro,parirali vodili ali na kraju izgubili ostale dvije prijateljske su dobili pa vjerujem kako ce Madarska sa ovim gore iskusnim igracima ipak proci grupu.
 
Saudijska Arabija - Nenad Kljaic sa Arapima je veliki outsider,iskreno ne znam toliko o ovoj reprezentaciji,citao sam da igraju jako cvrso u odbrani,imaju veliki broj iskljucenja pa su tako recimo dobili Crnu Goru u pripremnom dijelu dok su dva puta gubili od Bosne i Hercegovine.Skupljaju se jako rano,nikada nisu prosli grupu na SP pa tako ocekujem i sada jer je grupa zaista teska i mislim da je Arabija zaista zalutala u ovu grupu i da ce im biti jako tesko nositi se sa ostalim reprezentacijama pa cak i sa Ciletom koji je po meni kvalitetniji.
 
Cile - Mislim da imaju neku sansu da produ grupu,vec su u Evropi 10 dana,pripremaju se imaju jako veliki broj internacionalaca koji igraju u Evropi,odnosno gotovo polovina reprezentacije igra u evropskim klubovima.Dolaze na ovo prvenstvo bez prve zvijezde ekipe - Oneta ali i bez njega imaju neke respektabilne igrace u vidu tri brata Feuchtmanna onda je tu i Rodrigo Salinas.Svedani su ih nabili u pripremnom dijelu ali bilo je za ocekivati,vole igrati brzo i mislim da imaju neke male sanse protiv Bjelorusije jednostavno mi misao tako misli pa cemo vidjeti.
 
GRUPA D - Danska,Svedska,Egipat,Argentina,Bahrein,Katar.
 
Danska - Aktuelni olimpijski prvaci su vjerovatno najveca prijetnja Francuzima za zlato i mislim da ce te dvije reprezentacije i igrati finale.Danska ima pregrst kvalitetni igraca a gdje igraju dovoljno govori cinjenica da samo 2 igraca u ovome rosteru dolazi iz domace lige.Mikkel Hansen je sigurno najveca zvijezda reprezentacije a tu je i golman Landin onda i igraci tipa Lasse Anderson,Damgaard,Olsen,Svan Hansen,Lindbergbraca Toft Hansen,Noddesbo.Cak i osustvom Eggerta ovo je mocna reprezentacija inace Eggert se povrijedio pa ne moze pomoci saigracima iz reprezentacije a da je on tu po meni bi oni bili no1 favoriti.Gudmundssonu je na klupi mislim ovo zadnje prvenstvo kako sam negdje procitao i nakon ovog odlazi sa klupe Danaca pa vjerujem da ce zeljeti zlatom se okititi prije odlaska.Napadacki je ovo jedna od najboljih reprezentacija svijeta,ukoliko Hansen bude raspolozen kako zna biti na ovakvim prvenstvima,Danska itekako moze racunati na zlato.
 
Svedska - Dvojac Lindgren-Olsson više ne vodi reprezentaciju,sada je tu trener Kristjan Andresson koji paralelno vodi i Svedsku ekipu Guifa.On je odlucio podmladiti ekipu pa tako da u ekipi necemo gledati Kima Anderssona,golmana Andersona,Petersena,Karlssona...Nielsen je dozivio neku povredu ali i on ce kao i Jakobsson putovati najerovatnije u Francusku iako su povrijedeni,nije strasno nista.Novu Svedsku ce tako predstavljati igraci tipa Nilsona iz Kiela,Tollbring,Gottifrdison,Ekberg..Ima i stari lisaca ali je dosta podmladena reprezentacija uglavnom.Inace Kristjan voli rukomet nesto brzi, sa Guifom ove sezone ima meceve na jako velik broj golova,no bio je nezadovoljan odbranom u prvom mecu protiv Norveske gdje su slavili 37-29,odigrali su sutradan odma novu utakmicu i Svedska je slavila 27-25 pa onda i protiv Cilea 38-21.Mislim da prolazak grupe nece biti veci problem za Svedane ali da ce se tesko nositi sa Danskom pa pozicija 2 mislim da je realna za njih u ovoj grupi.
 
Egipat - Vidicemo koliko ce moci Egipat na ovom prvenstvu,dosta nezgodna reprezentacija koja uvijek moze iznenaditi.Prva zvijezda ove ekipe je svakako El Ahmar no i pored njega druga zvijezda hajmo reci je Ali Zein koji najevoatnije propusta ovo prvenstvo radi povrede,inace on je clan Aixa u Francuskoj.El Ahmar je bio clan Flensburga i po tome je on meni prva zvijezda,a tako i svi pisu.Postoji neka nada da ce se Zein prikljuciti ukoliko Egipat prode grupu a u ovoj grupi mislim da to mogu uraditi.Igraju dosta cvrsto u odbrani,napadacki cesto znaju imati problema ali mislim da su kvalitetom ispred Bahraina i Argentine ako ne imat ce tu tekmu sa Argentinom za 4 mjesto i prolaz dalje.Ostali igraci su uglavnom tamo u domacim ekipama Zamalek-Al Ahly.
 
Argentina - Ekipa slicna kao u Riu,jedino eto nema Vidala ali tu je Diego Simonet koja je prva zvijezda ove ekipe.Argentina zaista ima kvalitetne igrace u vidu spomenutog Diega Simoneta tu su braca Sebastian i Pablo Simonet,pivot Carou, golman  Schulz,Fernandez..U riu su imali veliki problema u napadu jer nije bilo Diega Simoneta a sada kada je on tu Argentina itekako ima sanse za prolazak dalje ako uzmemo u obzir u kakvoj je grupi.Po meni ce oni itekako imati borbu sa Egiptom za to 4 mjesto i prolazak dalje te ce protiv Danske i Svedske probati ublaziti poraz a Katar ih redovno dobija pa cemo vidjeti.
 
Bahrein - Da se pravim pametan necu,realno nisam nesto informisan o ovoj reprezentaciji i ja mislim da su oni najslabija reprezentacija u ovoj grupi.Oni su na ovom prvenstvu zahvaljujuci drugom mjestu Azijskog prvenstva gdje su u finalu izgubili od Katra.Bouchekriou je mislim trener ove reprezentacije,igracki pojma nemam jer je ova reprezentacija sa dosta upitnika i jako tesko je doci do informacija.Uostalom znam samo da igraju sa onim divljim odbranama 3-3 i vidicemo kako ce se snaci ove reprezentacije,ali opet ponavljam da su najslabija reprezentacija ove grupe.
 
Katar - Srebreni sa Svjetskog 2015 reprezentacija Katara predvodena Riverom trazi sigurno novo mjesto u vrhu svjetskog rukometa,vidicemo da li ce uspjeti.Iz nekih razloga Rivera je ostavio kod kuce jako velik broj kvalitetnih igraca pa na prvenstvu necemo vidjeti Zarka Markovica,Eldara Memisevica,Bagarica,Borju Fernendeza i Stojanovica,igraci koji su bili zasluzni za srebro na svjetskom prvenstvu 2015 godine.Da li je Rivera nesto zamjerio ili nesto drugo jako je tesko saznati.Svi znamo da Katar se prirprema gotovo cijelu godinu pred pocetak nekog prvenstva treniraju i uzimaju iz klubova igrace.Rivera je ipak ostavio neke nositelje igre kao sto su golman Saric onda od igraca Capote,Roine,Madadi,Benali.U pripremnim su se mucili ali mislim da nece imati problema sa Bahrainom,Argentinom i Egiptom koje su gotovo uvijek pobjedivale.Cudan je Rivera,ne znam jako tesko je ocijeniti sta moze Katar ovdje ali da je oslabljen jeste,jer ipak Zarko Markovic pogotovo on je bio jedan od najboljih sutera Katarske reprezentacije.
 
Eto toliko,to je neko moje videnje,naravno ne mora nista ovo znaciti ali to su neka moja videnja i tako to,opisao sam kako ja znam i sa podacima na koje raspolazem.
 
Sto se tice favorita turnira vec sam rekao Francuska,Danska,Njemacka mi se nekako odvajaju od ostalih selekcija koje nastupaju na ovom Svjetskom Prvenstvu.
1

Stranica: 1/1