Pregled postova iz kategorije Preview

EUROPSKO PRVENSTVO, KVALIFIKACIJE by TheRock

 

http://www.radnici.com/post/europsko-prvenstvo-kvalifikacije-by-therock-2

EUROPSKO PRVENSTVO, KVALIFIKACIJE by TheRock

EUROPSKO PRVENSTVO, KVALIFIKACIJE
Predstojeće, inače 16. izdanje Europskog Prvenstva održat će između 12. juna i 12. jula 2020. godine u 12 različitih gradova (London, München, Rim, Baku, Sankt Peterburg, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budimpešta, Kopenhagen i Glasgow). Otvaranje Eura je u Rimu, a finale će biti odigrano na stadionu Wembley u Londonu.
Kvalifikacijski ciklus po grupnoj fazi započinje 21. marta i završava 19. novembara 2019. godine. Doigravanje je na rasporedu od 26. do 31. marta 2020. godine.
U kvalifikacijama će se natjecati 55 reprezentacija podijeljenih u 10 grupa (5 grupa sa 5 reprezentacija i 5 grupa sa 6 reprezentacija).
Europsku završnicu kroz kvalifikacije izborit će 20 reprezentacija, odnosno prve dvije najbolje plasirane reprezentacije po grupi. Preostale četiri pozicije popunit će prvaci pojedinačnih divizija Lige Nacija. 
A sada prođimo malo kroz grupe.
GRUPA A:
U grupi A nalaze se Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora i Kosovo. Engleska kao najkvalitetnija reprezentacija u ovoj grupi, a i jedna od najkvalitetnijih reprezentacija na svijetu, trebali bi da prođe bez problema, imaju veoma dobar sastav, trener Gareth Southgate je to sjajno posložio, a to pokazuje i činjenica da su se uspjeli plasirati na završni turnir Lige Nacija, iako su bili u najjačoj grupi, uz grupu 1. Na FIFA-inoj rang listi trenutno su čak na 5. poziciji, i ne vidim niti jedan razlog da neće proći dalje. Što se tiče druge pozicije, tu će ravnopravan rat voditi Češka koje je na 44. poziciji FIFA-ine rang liste, Crna Gora koja je 46.-ta reprezentacija svijeta te Bugarska koja je 48.-ta. A Kosovo kao najslabija reprezentacija u ovoj grupi, rangirana kao čak 130.-a, svoje šanse vrebat će sa strane i vjerovatno će uspjeti odlomiti par bodova, ali teško nešto više od toga, iako su već 10 utakmica zaredom bez poraza, čak su 8 puta slavili, i uspjeli su proći u Ligu C, Lige Nacija. Sve u svemu, ovo je grupa u kojoj je gotov pa izvjesno ko će biti prvi, ali ne i drugi, tako da će ovdje borba za drugu poziciju biti itekako zanimljiva.
GRUPA B:
U grupi B nalaze se Portugal, Ukrajina, Srbija, Litva i Luksemburg. Reprezentacija Portugala ovdje se izdvaja kao veliki favorit za prolazak dalje, imaju veoma kvalitetan sastav sa Ronaldom na čelu, ali i bez njega dokazali su da su veoma opasni, bili su prvi u grupi A3 Lige Nacija i prošli u playoff bez njega. Portugal ako prođe dalje, a vjerovatno hoće, branio bi titulu prvaka koju su osvojili 2016 godine u Francuskoj, a Portugalci su trenutno 6. na FIFA-inoj rang listi, što je veoma dobro. To je što se tiče prve pozicije, a za drugu poziciju po meni borit će se Ukrajina i Srbija, i to bi trebalo biti jako neizvjesno jer su oni otprilike izjednačeni, a to pokazuje i rang lista, Ukrajina je 30.-ta, a Srbija 31.-a. A što se tiče Litve i Luksemburga, oni su ipak reprezentacije nižeg stepena i ako ovdje uzmu par bodova mogu biti zadovoljni, pogotovo Litva koja u zadnjih par godina igra očajni nogomet, a to pokazuje i rang lista, gdje su čak 132.-i, dok je Luksemburg na za njih visokoj 87.-oj poziciji. Tako da sve u svemu, po meni prva reprezentacija se zna, dok za drugu poziciju biće dosta gusto.
GRUPA C:
U grupi C nalaze se Nizozemska, Njemačka, Sjeverna Irska, Estonija i Bjelorusija. U ovoj grupi prve dvije pozicije trebale bi biti izvjesne, ali kojim redoslijedom to ne, ali Nizozemska i Njemačka su svakako daleko kvalitetnije od ostalih reprezentacija ove grupe. Nizozemska je čak uspjela da prođe i grupu A1 Lige Nacija, kad to od njih niko nije očekivao, svako je mislio da će oni biti ti koji će ispasti iz nje, ali oni su ipak uspjeli biti prvi, pa se stoga ovdje nameću kao dosta veliki favoriti za prolaz, a što se tiče FIFA-ine rang liste, tu su čak 14.-ti, dok Njemačka u posljednjih par godina igra neočekivano loše, i šansu da to poprave svakako će tražiti u ovoj grupi, a na listu su 16.-ti. Što se tiče Sjeverne Irske, oni se po meni ovdje nameću kao 3-plasirana reprezentacija, mada je to nedovoljno za prolazak dalje, ali svakako da su bolji od Estonije i Bjelorusije, na rang listi su čak 36.-ti, dok su Estonija i Bjelorusija 96.-ti odnosno 78.-mi. Tako da sve u svemu, po meni ovdje se već zna ko ide dalje.
GRUPA D:
U grupi D nalaze se Švicarska, Danska, Republika Irska, Gruzija i Gibraltar. Ova grupa će biti dosta neizvjesnija u odnosu na prethode tri, jer imamo tri dosta izjednačene reprezentacije, Irska koja je 34.-ta selekcija svijeta, je nešto malo slabija u odnosu na Švicarsku koja je 8.-a i Dansku koja je 10.-ta na FIFA-inoj rang listi. Švicarska je odigrala Ligu Nacija odlično, prošli su čak u završni dio pored Belgije i Islanda, dosta dobro stoje i sasvim sigurno i ovdje će pružiti najbolje od sebe. Tu su još i neugodna reprezentacija Gruzije, koja igra sve bolje i bolje, i izborili su plasam u Ligu C Lige Nacija, a oni su trenutno 91.-i na rang listi, i vjerujem da će se to popraviti nakon ovih kvalifikacija. A tu je još i jedna od najlošijih ekipa svijeta, selekcija Gibraltara, oni su veliki autsajederi ovih kvalifikacija i teško da mogu i do boda, a trenutno su na čak 194.-oj poziciji rang liste. Tako da, to bi bilo to što se tiče ove grupe, biće dosta neizvijeno što se tiče ekipa koje će ići dalje, a za one koje sigurno neće već se može naslutiti ko će to biti.
GRUPA E:
U grupi E nalaze se Hrvatska, Wales, Slovačka, Mađarska i Azerbejdžan. U ovaj grupi su naše zapadne komšije, reprezentacija Hrvatske koja je na čak 4.-oj poziciji FIFA-ine rang liste, i oni su svakako ovdje glavi favoriti za plasman na Prvenstvo, i sve osim toga bilo bi iznenađenje. Dok za drugu poziciju borit će se Wales, koji je čak 19.-ta reprezentacija svijeta, predvođen Garethom Baleom, i trenerom Ryanom Giggsom, i selekcija Slovačke, koja je opala na rang listi i trenutno su 29.-ti. Tu će biti ravnopravna borba, jer i Slovačka kao i Wales ima dosta kvalitetnijan sastav, dok su Mađarska i Azerbejdžan, koje su 52.-i odnosno 108.-i na rang listi, po meni već otpisani, Mađarska ne toliko koliko Azerbejdžan. Tako da, sve u svemu ovo bi mogla biti još zanimljivija grupa od one prethodne, s tim da je Hrvatska glavni favorit za prolazak dalje.
GRUPA F:
U grupi F nalaze se Španjolska, Švedska, Norveška, Rumunjska, Farski Otoci i Malta. Ovo je po meni najjača grupa cijelih kvalifikacija, ovo je takozvana grupa smrti, jer imamo četiri zaista dobre reprezentacije, tu se naravno izdvaja selekcija Španjolske, oni su i najbolji što se tiče rang liste, 9.-ti su, to nije ni malo loš rezultat, ali to je za Španjolsku itekako loše, već duže vrijeme ne stoje kako bi trebali, to smo imali priliku vidjeti i u Ligi Nacija, kada su od gotovog napravili veresiju i na kraju jedva i ostali u grupi. Takvoj Španjolskoj, neka od ostale tri reprezentacije mogla bi napraviti opasnu štetu, a od te 3 selekcije najbliža tome je Švedska, koja je trenutno čak 14.-ta reprezentacija svijeta i to bez Zlatana Ibrahimovića. A nakon njih podjednake šanse imaju Rumunjska i Norveška, koje su 25.-a odnosno 48.-a selekcija svijeta. A što se tiče Farskih Otoka, oni se nalaze na 97.-oj poziciji rang lista, a Malta na čak 182.-oj, i kao takvi teško da mogu nešto napraviti, gotovo pa nemoguće, možda mogu otkinuti neki bod, ali to je sve što mogu, Malta vjerovatno neće ni to uspjeti. Tako da sve u svemu, ovo bi trebala biti vrlo zanimljiva grupa, sa neizvjesnom završnicom.
GRUPA G:
U grupi G nalaze se Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Latvija. U ovoj grupi izdvajaju se Poljska i Austrija kao lideri ove grupe, biće teško predvidjeti ko će biti prvi, jer je Poljska u padu, a Austrija u usponu, Poljaci su 20.-ti na svijetu, a Austrijanci 23.-i, i to nam govori koliko će biti izjednačeni. A što tiče eventualnog iznenađenja, to bi po meni mogla biti Sjeverna Makedonija, oni se nalaze na 71.-oj poziciji FIFA-ine rang liste, i vjerujem da će to popraviti tokom ovih kvalifikacija, a nakon njih slijedi Slovenija, koja čak bolje stoji od Makedonije na rang listi, oni su 63.-i, a zatim uvijek neugodni Izrael, iako su tek 92.-i, oni itekako mogu uzeti bodove gore navedim selekcijama. A na kraju reprezentacija bez ikakvih šansi, selekcija Latvije, koja u Ligi Nacija nije mogla da pobijedi čak ni Andoru, trenutno su 131.-i na svijetu i kako stvari stoje mogu samo još više da padaju. Tako da, ovo bi mogla da bude itekako zanimljiva grupa, sa možda čak i nekim iznenađenjem.
GRUPA H:
U grupi H nalaze se Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija i Andora. U ovoj grupi reprezentacija Francuske je izraziti favorit za prolaz dalje, aktuelni svjetski prvak trenutno je 2.-i na rang listi, sa samo jednim bodom manje od Belgije. Nakon njih ravnopravnu borbu za drugu poziciju voditi će Island, koji je 38.-i na rang listi, Turska, koja je 41.-a, i Albanija, koja je 61.-a. Zanimljivo da je svaka od te 3 reprezentacije bila posljednja u svojoj grupi Lige Nacija, i sada svoju nadu polažu u ove kvalifikacije, tako da će se maksimalno potruditi da izvuku iz njih što više mogu. Dok reprezentacije Andore i Moldavije nemaju nikakve šanse ovdje, oni su potpuni autsajederi, a to nam pokazuje i stanje na FIFA-inoj rang listi, Andora je čak bolja po tome, oni su 132.-i, a Moldavija tek 170.-ta. Tako da, sve u svemu prva pozicija je već poznata, dok će druga biti itekako neizvjesnija.
GRUPA I:
U grupi I nalaze se Belgija, Rusija, Škotska, Cipar, Kazahstan i San Marino. U ovoj grupi, kao i u onoj prethodnoj najveći favorit je pozant, a to je Belgija, koja je 1.-a selekcija svijeta, sa svojim nevjerovatno pojedinačno jakim sastavom. Dok će se za drugu poziciju boriti domaćin prethodno odigranog SP, Rusija koja je 50.-ta na rang listi i Škotska, koja je 40.-ta. Što se tiče ostale tri selekcije, Cipar je neugodan ali nedovoljno jak za prolaz dalje, a oni se nalaze na 87.-oj poziciji liste, zatim tu je i Kazahstan koji se nalazi na 117.-oj poziciji, i kao takvi teško da mogu do jednog boda, a kamoli tri, protiv gore navedenih reprezentacija. Dok, reprezentacija San Marina je nedovoljno jaka za bilo šta, teško da mogu doći i do gola, a kamoli boda, oni su vjerovali ili ne posljednja reprezentacija svijeta, a njihova brojka je 211. Tako da, ovo je u neku ruku slična, ako ne i identična grupa kao ona prošla, sa jednim izrazitim favoritom, i 2-3 izjednačene reprezentacije koje se bore za drugu poziciju, a tu su i reprezentacije bez bilo kakvih šansi.
GRUPA J:
U grupi J nalaze se Italija, BiH, Finska, Grčka, Armenija i Lihtenštajn. Prvi favorit u ovoj grupi je svakako velika selekcija Italije, oni su u posljednjih par godina opali u igri, a to ih je dovelo do 18.-te pozicije FIFA-ine rang liste, po igrama kakve su pružali i s obzirom da se nisu plasirali na SP u Rusiji, i to im je dovoljno. Drugi favorit je reprezentacija BiH, koja pod vodstvom Roberta Prosinečkog igra zaista dobro, uspjeli su završiti kao prvi u grupi Lige Nacija, pored Austrije i Sjeverne Irske, a trenutno zauzimaju 35.-u poziciju liste reprezentacija svijeta. Tu su zatim reprezentacije Grčke i Finske, Grčka je 45.-ta, a Finska 59.-ta na rang listi, po meni je Finska bolja od Grčke, a to su dokazali i u Ligi Nacija gdje su završili kao prvi u grupi, dok je Grčka bila tek treća. A bez šansi su Armenija koja ima samo jednog dobrog igrača a to je Henrikh Mkhitaryan, oni su u ovom momentu tek 101.-a selekcija, i Lihtenštajn koji je 181.-i. Tako da, sve u svemu, ova grupa nam nagovještava da bi mogla biti izuzetno zanimljiva, pogotovo kada je riječ o drugoj poziciji.
To bi bilo to što se tiče grupa, a kvalifikacijski termini su:
GRUPE:
1. kolo: 21-23. marta 2019.
2. kolo: 24-26. marta 2019.
3. kolo: 7-8. juna 2019.
4. kolo: 10-11. juna 2019.
5. kolo: 5-7. septembara 2019.
6. kolo: 8-10. septembara 2019.
7. kolo: 10-12. oktobara 2019.
8. kolo: 13-15. oktobara 2019.
9. kolo: 14-16. novembara 2019.
10. kolo: 17-19. novembara 2019.
PLAY-OFF:
Polufinale: 26-28. marta 2020.
Finale: 29-31. marta 2020.

EUROPSKO PRVENSTVO, KVALIFIKACIJE by TheRock

EUROPSKO PRVENSTVO, KVALIFIKACIJE
Predstojeće, inače 16. izdanje Europskog Prvenstva održat će između 12. juna i 12. jula 2020. godine u 12 različitih gradova (London, München, Rim, Baku, Sankt Peterburg, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budimpešta, Kopenhagen i Glasgow). Otvaranje Eura je u Rimu, a finale će biti odigrano na stadionu Wembley u Londonu.
Kvalifikacijski ciklus po grupnoj fazi započinje 21. marta i završava 19. novembara 2019. godine. Doigravanje je na rasporedu od 26. do 31. marta 2020. godine.
U kvalifikacijama će se natjecati 55 reprezentacija podijeljenih u 10 grupa (5 grupa sa 5 reprezentacija i 5 grupa sa 6 reprezentacija).
Europsku završnicu kroz kvalifikacije izborit će 20 reprezentacija, odnosno prve dvije najbolje plasirane reprezentacije po grupi. Preostale četiri pozicije popunit će prvaci pojedinačnih divizija Lige Nacija.
A sada prođimo malo kroz grupe.
GRUPA A:
U grupi A nalaze se Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora i Kosovo. Engleska kao najkvalitetnija reprezentacija u ovoj grupi, a i jedna od najkvalitetnijih reprezentacija na svijetu, trebali bi da prođe bez problema, imaju veoma dobar sastav, trener Gareth Southgate je to sjajno posložio, a to pokazuje i činjenica da su se uspjeli plasirati na završni turnir Lige Nacija, iako su bili u najjačoj grupi, uz grupu 1. Na FIFA-inoj rang listi trenutno su čak na 5. poziciji, i ne vidim niti jedan razlog da neće proći dalje. Što se tiče druge pozicije, tu će ravnopravan rat voditi Češka koje je na 44. poziciji FIFA-ine rang liste, Crna Gora koja je 46.-ta reprezentacija svijeta te Bugarska koja je 48.-ta. A Kosovo kao najslabija reprezentacija u ovoj grupi, rangirana kao čak 130.-a, svoje šanse vrebat će sa strane i vjerovatno će uspjeti odlomiti par bodova, ali teško nešto više od toga, iako su već 10 utakmica zaredom bez poraza, čak su 8 puta slavili, i uspjeli su proći u Ligu C, Lige Nacija. Sve u svemu, ovo je grupa u kojoj je gotov pa izvjesno ko će biti prvi, ali ne i drugi, tako da će ovdje borba za drugu poziciju biti itekako zanimljiva.
GRUPA B:
U grupi B nalaze se Portugal, Ukrajina, Srbija, Litva i Luksemburg. Reprezentacija Portugala ovdje se izdvaja kao veliki favorit za prolazak dalje, imaju veoma kvalitetan sastav sa Ronaldom na čelu, ali i bez njega dokazali su da su veoma opasni, bili su prvi u grupi A3 Lige Nacija i prošli u playoff bez njega. Portugal ako prođe dalje, a vjerovatno hoće, branio bi titulu prvaka koju su osvojili 2016 godine u Francuskoj, a Portugalci su trenutno 6. na FIFA-inoj rang listi, što je veoma dobro. To je što se tiče prve pozicije, a za drugu poziciju po meni borit će se Ukrajina i Srbija, i to bi trebalo biti jako neizvjesno jer su oni otprilike izjednačeni, a to pokazuje i rang lista, Ukrajina je 30.-ta, a Srbija 31.-a. A što se tiče Litve i Luksemburga, oni su ipak reprezentacije nižeg stepena i ako ovdje uzmu par bodova mogu biti zadovoljni, pogotovo Litva koja u zadnjih par godina igra očajni nogomet, a to pokazuje i rang lista, gdje su čak 132.-i, dok je Luksemburg na za njih visokoj 87.-oj poziciji. Tako da sve u svemu, po meni prva reprezentacija se zna, dok za drugu poziciju biće dosta gusto.
GRUPA C:
U grupi C nalaze se Nizozemska, Njemačka, Sjeverna Irska, Estonija i Bjelorusija. U ovoj grupi prve dvije pozicije trebale bi biti izvjesne, ali kojim redoslijedom to ne, ali Nizozemska i Njemačka su svakako daleko kvalitetnije od ostalih reprezentacija ove grupe. Nizozemska je čak uspjela da prođe i grupu A1 Lige Nacija, kad to od njih niko nije očekivao, svako je mislio da će oni biti ti koji će ispasti iz nje, ali oni su ipak uspjeli biti prvi, pa se stoga ovdje nameću kao dosta veliki favoriti za prolaz, a što se tiče FIFA-ine rang liste, tu su čak 14.-ti, dok Njemačka u posljednjih par godina igra neočekivano loše, i šansu da to poprave svakako će tražiti u ovoj grupi, a na listu su 16.-ti. Što se tiče Sjeverne Irske, oni se po meni ovdje nameću kao 3-plasirana reprezentacija, mada je to nedovoljno za prolazak dalje, ali svakako da su bolji od Estonije i Bjelorusije, na rang listi su čak 36.-ti, dok su Estonija i Bjelorusija 96.-ti odnosno 78.-mi. Tako da sve u svemu, po meni ovdje se već zna ko ide dalje.
GRUPA D:
U grupi D nalaze se Švicarska, Danska, Republika Irska, Gruzija i Gibraltar. Ova grupa će biti dosta neizvjesnija u odnosu na prethode tri, jer imamo tri dosta izjednačene reprezentacije, Irska koja je 34.-ta selekcija svijeta, je nešto malo slabija u odnosu na Švicarsku koja je 8.-a i Dansku koja je 10.-ta na FIFA-inoj rang listi. Švicarska je odigrala Ligu Nacija odlično, prošli su čak u završni dio pored Belgije i Islanda, dosta dobro stoje i sasvim sigurno i ovdje će pružiti najbolje od sebe. Tu su još i neugodna reprezentacija Gruzije, koja igra sve bolje i bolje, i izborili su plasam u Ligu C Lige Nacija, a oni su trenutno 91.-i na rang listi, i vjerujem da će se to popraviti nakon ovih kvalifikacija. A tu je još i jedna od najlošijih ekipa svijeta, selekcija Gibraltara, oni su veliki autsajederi ovih kvalifikacija i teško da mogu i do boda, a trenutno su na čak 194.-oj poziciji rang liste. Tako da, to bi bilo to što se tiče ove grupe, biće dosta neizvijeno što se tiče ekipa koje će ići dalje, a za one koje sigurno neće već se može naslutiti ko će to biti.
GRUPA E:
U grupi E nalaze se Hrvatska, Wales, Slovačka, Mađarska i Azerbejdžan. U ovaj grupi su naše zapadne komšije, reprezentacija Hrvatske koja je na čak 4.-oj poziciji FIFA-ine rang liste, i oni su svakako ovdje glavi favoriti za plasman na Prvenstvo, i sve osim toga bilo bi iznenađenje. Dok za drugu poziciju borit će se Wales, koji je čak 19.-ta reprezentacija svijeta, predvođen Garethom Baleom, i trenerom Ryanom Giggsom, i selekcija Slovačke, koja je opala na rang listi i trenutno su 29.-ti. Tu će biti ravnopravna borba, jer i Slovačka kao i Wales ima dosta kvalitetnijan sastav, dok su Mađarska i Azerbejdžan, koje su 52.-i odnosno 108.-i na rang listi, po meni već otpisani, Mađarska ne toliko koliko Azerbejdžan. Tako da, sve u svemu ovo bi mogla biti još zanimljivija grupa od one prethodne, s tim da je Hrvatska glavni favorit za prolazak dalje.
GRUPA F:
U grupi F nalaze se Španjolska, Švedska, Norveška, Rumunjska, Farski Otoci i Malta. Ovo je po meni najjača grupa cijelih kvalifikacija, ovo je takozvana grupa smrti, jer imamo četiri zaista dobre reprezentacije, tu se naravno izdvaja selekcija Španjolske, oni su i najbolji što se tiče rang liste, 9.-ti su, to nije ni malo loš rezultat, ali to je za Španjolsku itekako loše, već duže vrijeme ne stoje kako bi trebali, to smo imali priliku vidjeti i u Ligi Nacija, kada su od gotovog napravili veresiju i na kraju jedva i ostali u grupi. Takvoj Španjolskoj, neka od ostale tri reprezentacije mogla bi napraviti opasnu štetu, a od te 3 selekcije najbliža tome je Švedska, koja je trenutno čak 14.-ta reprezentacija svijeta i to bez Zlatana Ibrahimovića. A nakon njih podjednake šanse imaju Rumunjska i Norveška, koje su 25.-a odnosno 48.-a selekcija svijeta. A što se tiče Farskih Otoka, oni se nalaze na 97.-oj poziciji rang lista, a Malta na čak 182.-oj, i kao takvi teško da mogu nešto napraviti, gotovo pa nemoguće, možda mogu otkinuti neki bod, ali to je sve što mogu, Malta vjerovatno neće ni to uspjeti. Tako da sve u svemu, ovo bi trebala biti vrlo zanimljiva grupa, sa neizvjesnom završnicom.
GRUPA G:
U grupi G nalaze se Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Latvija. U ovoj grupi izdvajaju se Poljska i Austrija kao lideri ove grupe, biće teško predvidjeti ko će biti prvi, jer je Poljska u padu, a Austrija u usponu, Poljaci su 20.-ti na svijetu, a Austrijanci 23.-i, i to nam govori koliko će biti izjednačeni. A što tiče eventualnog iznenađenja, to bi po meni mogla biti Sjeverna Makedonija, oni se nalaze na 71.-oj poziciji FIFA-ine rang liste, i vjerujem da će to popraviti tokom ovih kvalifikacija, a nakon njih slijedi Slovenija, koja čak bolje stoji od Makedonije na rang listi, oni su 63.-i, a zatim uvijek neugodni Izrael, iako su tek 92.-i, oni itekako mogu uzeti bodove gore navedim selekcijama. A na kraju reprezentacija bez ikakvih šansi, selekcija Latvije, koja u Ligi Nacija nije mogla da pobijedi čak ni Andoru, trenutno su 131.-i na svijetu i kako stvari stoje mogu samo još više da padaju. Tako da, ovo bi mogla da bude itekako zanimljiva grupa, sa možda čak i nekim iznenađenjem.
GRUPA H:
U grupi H nalaze se Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija i Andora. U ovoj grupi reprezentacija Francuske je izraziti favorit za prolaz dalje, aktuelni svjetski prvak trenutno je 2.-i na rang listi, sa samo jednim bodom manje od Belgije. Nakon njih ravnopravnu borbu za drugu poziciju voditi će Island, koji je 38.-i na rang listi, Turska, koja je 41.-a, i Albanija, koja je 61.-a. Zanimljivo da je svaka od te 3 reprezentacije bila posljednja u svojoj grupi Lige Nacija, i sada svoju nadu polažu u ove kvalifikacije, tako da će se maksimalno potruditi da izvuku iz njih što više mogu. Dok reprezentacije Andore i Moldavije nemaju nikakve šanse ovdje, oni su potpuni autsajederi, a to nam pokazuje i stanje na FIFA-inoj rang listi, Andora je čak bolja po tome, oni su 132.-i, a Moldavija tek 170.-ta. Tako da, sve u svemu prva pozicija je već poznata, dok će druga biti itekako neizvjesnija.
GRUPA I:
U grupi I nalaze se Belgija, Rusija, Škotska, Cipar, Kazahstan i San Marino. U ovoj grupi, kao i u onoj prethodnoj najveći favorit je pozant, a to je Belgija, koja je 1.-a selekcija svijeta, sa svojim nevjerovatno pojedinačno jakim sastavom. Dok će se za drugu poziciju boriti domaćin prethodno odigranog SP, Rusija koja je 50.-ta na rang listi i Škotska, koja je 40.-ta. Što se tiče ostale tri selekcije, Cipar je neugodan ali nedovoljno jak za prolaz dalje, a oni se nalaze na 87.-oj poziciji liste, zatim tu je i Kazahstan koji se nalazi na 117.-oj poziciji, i kao takvi teško da mogu do jednog boda, a kamoli tri, protiv gore navedenih reprezentacija. Dok, reprezentacija San Marina je nedovoljno jaka za bilo šta, teško da mogu doći i do gola, a kamoli boda, oni su vjerovali ili ne posljednja reprezentacija svijeta, a njihova brojka je 211. Tako da, ovo je u neku ruku slična, ako ne i identična grupa kao ona prošla, sa jednim izrazitim favoritom, i 2-3 izjednačene reprezentacije koje se bore za drugu poziciju, a tu su i reprezentacije bez bilo kakvih šansi.
GRUPA J:
U grupi J nalaze se Italija, BiH, Finska, Grčka, Armenija i Lihtenštajn. Prvi favorit u ovoj grupi je svakako velika selekcija Italije, oni su u posljednjih par godina opali u igri, a to ih je dovelo do 18.-te pozicije FIFA-ine rang liste, po igrama kakve su pružali i s obzirom da se nisu plasirali na SP u Rusiji, i to im je dovoljno. Drugi favorit je reprezentacija BiH, koja pod vodstvom Roberta Prosinečkog igra zaista dobro, uspjeli su završiti kao prvi u grupi Lige Nacija, pored Austrije i Sjeverne Irske, a trenutno zauzimaju 35.-u poziciju liste reprezentacija svijeta. Tu su zatim reprezentacije Grčke i Finske, Grčka je 45.-ta, a Finska 59.-ta na rang listi, po meni je Finska bolja od Grčke, a to su dokazali i u Ligi Nacija gdje su završili kao prvi u grupi, dok je Grčka bila tek treća. A bez šansi su Armenija koja ima samo jednog dobrog igrača a to je Henrikh Mkhitaryan, oni su u ovom momentu tek 101.-a selekcija, i Lihtenštajn koji je 181.-i. Tako da, sve u svemu, ova grupa nam nagovještava da bi mogla biti izuzetno zanimljiva, pogotovo kada je riječ o drugoj poziciji.
To bi bilo to što se tiče grupa, a kvalifikacijski termini su:
GRUPE:
1. kolo: 21-23. marta 2019.
2. kolo: 24-26. marta 2019.
3. kolo: 7-8. juna 2019.
4. kolo: 10-11. juna 2019.
5. kolo: 5-7. septembara 2019.
6. kolo: 8-10. septembara 2019.
7. kolo: 10-12. oktobara 2019.
8. kolo: 13-15. oktobara 2019.
9. kolo: 14-16. novembara 2019.
10. kolo: 17-19. novembara 2019.
PLAY-OFF:
Polufinale: 26-28. marta 2020.
Finale: 29-31. marta 2020.
1

Stranica: 1/1