SP u nogometu by Balla

U sljedećem prilogu osvrnuću se na predstojeće Svjetsko prvenstvo koje nam je na programu od 14.6 , a igra se u Rusiji.Necu uopšte pisati mnogo jer hoću da svi pročitamo, a kada toga ima na rečenice i rečenice onda malo ko čita iskreno. Zato da krenemo :Naime , znamo da su reprezentacije raspoređene u osam grupa a da mi krenemo redom. Prije svega treba pomenuti da je Brazil najveći favorit za osvajanje ovog prvenstva tako da na njih treba obratiti posebnu pažnju. A pored njih tu su naravno Njemačka Argentina koji su kao u top tri najveća favorita, a onda dolaze Spanija Francuska i Belgija .Nikako ne smijemo zaboraviti aktualnog prvaka Evrope Portugala koji također ima visoke ambicije kao ni Englesku, Švajcarsku i tako dalje.
Što se tiče grupe A tu imamo domaćina , selekciju Rusije koja je uz Urugvaj favorit za prolazak u narednu fazu prvenstva, a pored njih tu se još nalazi reprezentacija Egipta te Saudijska Arabija. Saudijci teško da mogu uraditi ista u ovoj grupi, no prije nekoliko dana su odigrali solidnu utakmicu protiv Njemačke kada su izgubili sa 2-1,tako da nisu skroz za potcijeniti no male su im šanse realno.Egipat najavljuje veliku borbu ,a ukoliko Salah igrao prije svega i ukoliko pruži dobre partije siguran sam da ni Rusiji ni Urugvaju neće biti lako savladati ovu selekciju.
U grupi B nalaze se Spanija i Portugal, te Maroko i Iran tako da je ovdje stvar gotovo jasna.Mislim da će i Spanci i Portugalci dobiti obe utakmice protiv pomenutih rivala te da će međusobno odlučivati o prvom mjestu u grupi, dok će se Maroko i Iran u međusobnoj utakmici boriti za prestiž. Zaista ne znam Šta da se desi da se ovdje jedna od ove dvije selekcije umjesa u borbu za jedno od prva dva mjesta tsko da je ovdje stvar jasna 99%.Čak ni to prvo mjesto nije od presudnog značaja jer se ova grupa kriza da grupom A,a i Rusija i Urugvaj su otprilike slične kvalitete.
Grupa C je već mnogo interesantnija jer se u njoj nalaze dosta izjednačene selekcije , možda malo Francuska odskače , no Peru Danska i Australija mislim da imaju gotovo podjednake šanse. Kao što rekoh mislim da Francuska uzima prvo mjesto no evo pominje se da se Mbape povrijedio, tako da sigurno ni njima neće biti lako ni sa bilo kojom selekcijom, ali ne sumnjam u daljnji prolaz. Mnogo im je važno da budu prvi jer bi u slučaju druge pozicije već u osmini finala mogli na megdan Argentini.
Grupa D je jedna od najzanimljivijih grupa , a u njoj se nalaze Argentina, Hrvatska Island  i Nigerija. Koliko god da se čini da će ovdje lagan posao imati Argentina i Hrvatska nije tako jer imaju vrlo respektabilne protivnike . Island je odigrao izuzetno kvalifikacije tako da na ovom prvenstvu nemaju šta da izgube i sigurno će ići na sve ili ništa , tako da se može desiti da pomrse račune nekome. Nigerija je sve samo ne lagan protivnik jer znamo kakve sve atlete ima ova reprezentacija i sigurno će biti dosta teško protiv njih. Mislim da ovdje Argentina definitivno prolazi dalje ,Hrvatska jeste da ima najveće šanse od ove tri reprezentacije ali uz malo opuštanje moglo bi biti dosta nezgodno.
Grupa E je po meni i najjača grupa , a u njoj se nalaze selekcije Brazila , Švajcarske, Srbije i Kostarike. Mislim da nema dileme da Brazil prolazi dalje no koja će selekcija uzeti drugo mjesto ostaje da se vidi. Švajcarska je odigrala odlično kvalifikacije te za ovo prvenstvo najavljuju veliku borbu te obećavaju prolazak u drugi krug takmičenja. Srbija ide sa mnogo optimizma na prvenstvo , i sigurno je to da će morati možda čak dobiti obe utakmice osim Brazila ako žele dalje ,ne samo oni već u svaka selekcija iz ove grupe. Što se tiče Kostarike, njih svi potcjenjuju no svi znamo sta su uradili prošlo Svjetsko prvenstvo tako da i ove sezone na njih treba ozbiljno motriti. Kao što sam rekao Brazil ide 100% dalje a ko će još zaista su šanse po 33,3% za svaku reprezentaciju.Grupa F je također jedna dosta zanimljiva grupa a ovdje se nalaze selekcije Njemačke Švedske Meksika i Južne Koreje. Mislim da je ovdje jasno ko uzima prvo mjesto ,naravno Njemačka , dosta teško će se Koreja umjesati za drugo mjesto, tako da nam ostaje vjerojatno međusobna utakmica Švedske i Meksika za prolazak u drugi krug, ali ne smijemo tako lako otpisati ni Koreju iako su na papiru ipak autsajderi u ovoj grupi .Švedska je igrala očajno pripremne utakmice , a u 4 postigli su samo jedan gol dok su na posljednje tri bez gola sto samo pokazuje da ne igraju bas najbolje te da bi ja ipak veće šanse dao Meksiku za to drugo mjesto.
Grupa G je grupa u kojoj ne bi trebali imati neku zanimljivu završnicu, a u njoj su Belgija Engleska Tunis i Panama. Mislim da ne treba spominjati da je Belgija sigurno prošla dalje ,a slično se može reći i za Englesku, zaista mnogo je teško očekivati da se Tunis i Panama mogu pitati za nešto u ovoj grupi. Panama mislim da nema apsolutno nikakve šanse ,jeste da su odlično igrali u kvalama no u pripremnim utakmicama su doista loši, izgubili su protiv Švajcarske recimo sa 6-0,tako da ja od njih ove godine na prvenstvu očekujem maksimalno jedan gol. Tunis je sa druge strane odigrao dosta dobro pripremne utakmice , slavio je protiv Irana, Kostarike, ostao je ne poražen protiv Turske i Portugala te su izgubili sa samo 1-0 od Spanije.Mozda mogu pokazati nešto protiv Engleske ako igrali kako znaju mada je teško očekivati prolaz dalje.
I posljednja grupa , grupa H u kojoj će svaka od selekcija koje ne uspiju proći dalje biti mnogo bijesni jer je ovo šansa bukvalno za sve .U ovoj grupi su Poljska , Kolumbija, Senegal i Japan , tako da je veoma teško reći ko ide dalje. Možda bih za nijansu veće šanse dao Poljacima u odnosu na ostale selekcije no nikako neće biti lako ni njima. Na papiru su upravo Poljaci i Kolumbijci najveći favoriti ali i Senegal i Japan igraju odličan fudbal tako da ja ovdje ne mogu prognozirati ništa.I Japan i Senegal na prvenstvo dolaze sa pobjedom u prijateljskim utakmicama tako da i oni svakako imaju ambicije prolaska dalje a sto i ne bi kada su izbjegli sve svjetske velesile. Jedino sto mogu da kažem za ovu grupu jeste to da očekujem najviše neizvjesnosti od svih grupa.
Sve u svemu očekuje nas fantastičnih mjesec dana nogometa , ukupno 64 utakmice , što je zaista dosta, a ja mogu još samo reći UŽIVAJMO.
koka  

@14.06.2018, 13:02:54
Bravo!